АЕЦ Козлодуй – Нови мощности“ ще започне преговори с Hyundai

...
АЕЦ Козлодуй – Нови мощности“ ще започне преговори с Hyundai
Коментари Харесай

Хюндай ще строи новите блокове в АЕЦ Козлодуй

„ АЕЦ Козлодуй – Нови мощности “ ще стартира договаряния с Hyundai Engineering & Construction Co.,Ltd за построяването на 7-и и 8-ви блок на площадката в Козлодуй. Специална комисия е разгледала поръчките на петте претенденти и е избрала корейската компания, оповестиха от " АЕЦ Козлодуй – Нови мощности “ - сдружението, което е основано особено за нуклеарния план.
Разгледани си били документите на: Fluor B.V., Bechtel Nuclear Power Company Limited, Hyundai Engineering & Construction Co.,Ltd., консорциум с водач China National Nuclear Corporation Overseas Ltd. и сътрудник China Energy Engineering Group Tianjin Electric Power Construction Co., Ltd., както и China Energy Engineering Corporation Limited.
От тези претенденти комисията е предложила единствено един - Hyundai Engineering & Construction като отговарящ на всички условия -наличие на инженерно-технически и строителен опит и експертиза, на стопански и финансов потенциал и изрядна документи.
Следващият стадий е започване на договаряния с предпочетената компания за изискванията на възможния контракт за построяването на новите нуклеарни мощности в Козлодуй - цена, периоди, метод на финансиране. Ако се стигне до сключване, договорът ще е за " инженеринг, строителство, доставка и въвеждане в употреба на нуклеарна централа на утвърдената площадка в Козлодуй, с технология AP 1000.
Както е известно България не направи търг за технологията, а непосредствено реши, че новите реактори ще са АР 1000 на " Уестингхаус ". Това се случи с решение на Народното събрание, гласувано на 18 декември 2023 година
Процедурата за заявяване на интерес от евентуален основен реализатор на плана, който да влезе в консорциум с американската " Уестингхаус ", по чиято технология AP-1000 ще се строят реакторите, завърши на 2 февруари. Тогава от плановата компания " АЕЦ Козлодуй Нови мощности " оповестиха, че заявки за интерес са подали пет компании, само че не назоваха техните имена.
Не е изключено в околните дни Народното събрание да гласоподава решение,с което да се разпореди на " АЕЦ Козлодуй Нови мощности " да подписа контракт за градежа на VІІ и VІІІ блок с закрепена цена и съответен период за привършване на двата реактора – 60 месеца за първия и 54 – за втория. Преди да стане това обаче " Хюндай " би трябвало да подаде своята обвързваща оферта за построяването на двата реактора, тя да бъде призната от българското сдружение, а самата компания строител пък би трябвало да бъде утвърдена и от " Уестингхаус ", с която би трябвало да основат консорциум за построяването на новите нуклеарни мощности.
Самият контракт за планиране, разработване, доставка, монтаж и въвеждане в употреба обаче се планува да бъде подписан до началото на септември 2025 година, докато към този момент би трябвало да е взето и крайното капиталово решение за градежа на единия или двата нова блока.
Очаква се цената на двата реактора да бъде много по-висока от оповестената от министъра на енергетиката Румен Радев преди дни като търсена от българското държавно управление. При подписването на междуправителственото нуклеарно съглашение със Съединени американски щати Радев сподели, че е постижима обща цена до 14 милиарда $ за реакторите и цялата нужна за тях инфраструктура, което се докара до индустриална цена на нуклеарния ток от 65 евро/МВтч.
" Все още сме надалеч от първа копка. Тя би могла да се случи след две-три години. На този стадий към момента вървят подготвителни действия за плана разяснява Антон Иванов,съветник на икономическия министър пред БНР
В Европа към момента няма осъществен АР 1000. Такива има единствено осъществени в Съединени американски щати, Китай и Обединени арабски емирства.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР