Правни експерти: Съдия Кенън рискува „отвод“, тъй като Тръмп поиска да върне документите на „мястото на престъплението“

...
Адвокатите на бившия президент Доналд Тръмп в сряда поискаха от
Коментари Харесай

Адвокатите на бившия президент Доналд Тръмп в сряда поискаха от съдията, който наблюдава делото му за класифицирани документи, да възстанови неговия мар- курорт a-Lago като „сигурно съоръжение“, където той може да обсъжда класифицирани доказателства за открития по случая.

Екипът на специалния прокурор Джак Смит поиска защитна заповед, която ще изисква Тръмп само да преглежда и обсъжда класифицирани доказателства в едно на няколко силно защитени места, управлявани от федералните съдилища на Флорида. Адвокатите на Тръмп в сряда поискаха от съдия Айлийн Кенън, назначената от Тръмп работа с делото му, вместо това да му позволи да прегледа и обсъди класифицираните доказателства в „предварително одобрено съоръжение в или близо до неговата резиденция“, очевидно препратка към Мар-а-Лаго, според The ​​New York Times.

Адвокатът на Тръмп Кристофър Кисе каза на съдията, че повторното установяване на „същата защитена зона“ ще намали „огромните практически и логистични препятствия и разходи“ на Тръмп да пътува до една от чувствителните отделени информационни съоръжения или SCIF, които се управляват от съдилищата.

„Усилията за безопасно транспортиране и защита на президента Тръмп – всички от които се изискват от Тайните служби – струват на правителството и държавата на Съединените щати и местните общини стотици хиляди долари на посещение, което е значително повече от фиксираната сума, необходима за възстановяване на защитената зона, в която на президента Тръмп (и неговите адвокати) някога е било разрешено да обсъждат класифицирана информация“, се казва в документацията.< /p>

Екипът на Смит миналия месец се аргументира в полза на SCIFs миналия месец.

„Правителството не е запознато с нито един случай, в който на обвиняем е било разрешено да обсъжда класифицирана информация в частна резиденция , и такова изключително третиране не би било в съответствие със закона“, казаха прокурорите в юлска декларация.

Адвокатите на Тръмп нарекоха аргумента „подвеждащ“ поради „уникалността на резиденцията на президента Тръмп, включително това, че е на силно защитено място, охранявано от федерални агенти, което преди това е помещавало защитено съоръжение, одобрено не само за обсъждане, но и за запазване на класифицирана информация."

Историята продължава

Но адвокатите също така признаха, че съоръжението е „десертифициран“ през 2021 г., преди Тръмп да бъде обвинен в незаконно скриване на над 100 класифицирани документа в резиденцията си и възпрепятстване на усилията на правителството да ги възстанови. Тръмп се призна за невинен.

Правни експерти изразиха безпокойство относно искането.

„Тази молба на Тръмп е не само необичайна, но всъщност изисква от съдия Кенън да направи буквалната сцена на престъплението в SCIF“, туитира правният анализатор на MSNBC Кейти Панг, добавяйки, че „баните в Mar-a-Lago не са SCIF“, препратка към снимки в обвинителния акт на Тръмп, показващи кутии с материали, взети от Белия дом, съхранявани в една от тоалетните на курорта .

Адвокатът по националната сигурност Марк Зейд нарече това „нелепо искане“.

„Няма начин [правителството] да се съгласи да предостави на Тръмп законен метод за съхраняване или преглед на класифицирана информация в местоположение, което остава заплаха, да не говорим за рисковете, които той представлява“, написа той в Туитър. „И не е евтино да се изгради SCIF. Тръмп дори предложи ли да плати разходите?“

Брандън Ван Грак, бивш служител по националната сигурност на DOJ и член на екипа на бившия специален прокурор Боб Мюлер, каза, че ще ще бъде „безпрецедентно“, ако Кенън удовлетвори искането, отбелязвайки, че не изглежда, че адвокатите на Тръмп са обсъдили осъществимостта със служител по сигурността на класифицираната информация.

„Какъв орган би трябвало да има Cannon, за да нареди на правителството да създаде SCIF навсякъде?“ разпита бившият федерален прокурор Елизабет де ла Вега. „Съдия от окръжния съд на САЩ няма правомощия да направи това.“

„DOJ трябва да се противопостави на това въз основа на досиетата на Тръмп за пълно пренебрегване на процедурите за сигурност в Мар-а-Лаго“, добави бившият Прокурорът на САЩ Хари Литман. „Ако въпреки това Кенън го одобри, този запис, мисля, че е сериозен аргумент за отвод.“

Прочетете повече

за съдия Айлийн Кенън

„Безпрецедентно“: Експертите са изумени от архивирането на тайните документи на Тръмп – но се притесняват, че Кенън „може да се подведе на това“

„Липса на опит“: Експертите казват, че назначеният от Тръмп съдия Кенън е направил множество грешки в по-ранен процес

Експертите изразяват загриженост относно датата на процеса на Кенън – но „майсторът по шахмат“ Джак Смит има план

Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР