Адвокатите имаме една изключително важна мисия, обаче сме изключително не

...
Адвокатите имаме една изключително важна мисия, обаче сме изключително не
Коментари Харесай

Юлия Николова: Адвокатите сме като сам рицар на кон, имаме много практически пречки

Адвокатите имаме една извънредно значима задача, обаче сме извънредно не подкрепени от страната, и от обществото като цяло. Това съобщи в предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус " юрист Юлия Николова във връзка празника на българските юристи.

Тя означи, че доста пъти в практиката се е чувствала като жертва на обществото: " Хората се сещат за нас единствено и само, когато са в едно към този момент доста тежко, извънредно положение. И тогава ние би трябвало да създадем чудеса, да спасим клиента, да спасим справедливостта, делото, обществото. А ние просто не разполагаме с този огромен запас, който има цялото общество, имат държавните органи, институциите, сдруженията и така нататък Ние сме, както се споделя “Сам рицар на коня ". И по тази причина доста съм се радвала, когато спечелим, когато успеем да проведем справедливостта, когато успеем да ги потвърдим. И съм се чувствала доста, доста безсилна в случаите, когато виждам по какъв начин в действителност, нямаме този запас, който на нас ни е нужен като поддръжка ".

Според юрист Николова правосъдната ни система си има и плюсовете, и минусите.

" Много постоянно съм казвала, че законите ни не са толкоз неприятни. Може би имаме едно от най-хубавите законодателства, като основи положени. Но имаме доста на практика спънки, които се заложиха още след 1989 година, тъй като адвокатурата някак си беше изкарана от правосъдната система, а тя макар че е самостоятелна, е част от тази правосъдна система. Чисто смислово, с цел да се получи един спортен развой, юристът би трябвало да разполага със същите права, сходни права, по този начин както, да вземем за пример прокурора, който в действителност е да кажем, тук в тази ситуация, държавния юрист. Не може единият да бъде с доста повече права, а другият да бъде с по-малко и да чакаме, че имаме еднакъв старт, спортно начало, и въобще идентични благоприятни условия. Така че в действителност достъпът ни, както споделят нашите органи, до правосъдните зали, до съдилищата, до делата не е идентичен. Голяма част от нашата работа се иззе от правосъдни реализатори, от нотариуси, от брокери напоследък, което не е в услуга на обществото, като цяло ", разяснява Юлия Николова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР