Адвокати по правата на човека, работещи с прокурора на Украйна,

...
Адвокати по правата на човека, работещи с прокурора на Украйна,
Коментари Харесай

Готвят обвинение срещу Русия, че използва глада като оръжие - в МНС

Адвокати по правата на индивида, работещи с прокурора на Украйна, приготвят досие за военни закононарушения, с което да показват пред Международния углавен съд (МНС) обвиняване против Русия, че съзнателно предизвиква апетит в Украйна и по света, след катонахлу в Украйна преди 18 месеца, написа „ Гардиън “.

Целта е да се документират случаите, в които съветските нашественици са употребявали глада като оръжие, с цел да може МНС да стартира първото по рода си наказателно гонене, което може да упрекна съветския президент Владимир Путин.

Юсуф Хан, старши правист в адвокатската адвокатска фирма Global Rights Compliance (GRC), съобщи, че " потреблението на храна като оръжие е станало на три стадия " - като се стартира с първичното навлизане, при което украинските градове са били обсадени, а доставките на храна - прекратени.

Сред документираните произшествия е този, при който 20 цивилни жители са убити в Чернигов рано сутринта на 16 март 2022 година, когато съветски осколъчни бомби избухват пред супермаркет в града, където украинците се редят на опашка за самун.

Разследващите се концентрират и върху обсадата на Мариупол, добави Хан. Доставките на храни в града са били прекратени, а коридорите за филантропична помощ - блокирани или бомбардирани, което е направило доста мъчно или невероятно бягството на обезверените, гладуващи цивилни жители.

Втората фаза включва унищожаването на питателните и водните ресурси, както и на енергийните източници в цяла Украйна по време на боевете, които юристът разказва като " обекти, нужни за оцеляването на цивилното население ".

Подобни набези, твърди Хан, са " не закононарушения, свързани с резултата, а закононарушения, свързани с умисъла ", защото " в случай че унищожаваш обекти, от които цивилното население се нуждае, като да вземем за пример енергийна инфраструктура в разгара на зимата, дейностите ти са предумишлени ".

Градове като Николаев в южната част на страната останаха без питейна вода още при започване на спора, откакто съветските сили превзеха помпената станция, която я доставяше. Останалите поданици бяха принудени да разчитат на вода, която се доставяше всекидневно, с цел да могат да пият и да се мият безвредно.

Третият детайл са опитите на Кремъл да предотврати или ограничи износа на украински храни. " След това видяхме по какъв начин Русия нападна зърнени уреди по Дунав ", сподели Хан, като се базира на отчети на украински публични лица, съгласно които в края на юли и началото на август са били унищожени 270 000 тона от питателните артикули.

Новите обвинявания, че Русия употребява против украинците глада като оръжие, имат особена мощ в светлината на историята на двете страни: през 1932-33 година милиони хора в Украйна умират от апетит по време на Гладомора - принудителен апетит, проведен от Йосиф Сталин.

Резолюция на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, която през 2018 година осъди потреблението на глада като оръжие за водене на война, както и октуализирането на Римския статут на МНС през 2019 година, дават опция да се разшири типът на делата, които може да бъдат заведени.

GRC ще работи с украинските прокурори до края на идната година, с цел да сформира досието. Намерението е да се подаде досие по член 15 от Римския статут, който разрешава на трети страни да изпращат информация за хипотетични военни закононарушения на прокурора на МНС. Прокурорът, основан в Хага, ще би трябвало да реши дали да предприеме по-нататъшни дейности.

Част от напъните на юристите ще бъдат ориентирани към идентифициране на причинителите, те може да изискат покачване на персонално обвиняване против Путин, както се случи през март, когато МНС издаде заповед за арест на президента за това, че е направлявал противозаконното депортиране на украински деца в Русия от територии, окупирани по време на войната.

Подобни причини може да бъдат изказани и за закононарушенията, свързани с глада, сподели Хан.

" Путин би могъл да понесе отговорност за това, че е направил действията директно, взаимно с други лица и/или посредством други лица ", уточни той. Путин може да бъде измамен под отговорност и за неупражняване на подобаващ надзор върху съветски военни или други лица, упрекнати в съответни незаконни действия.

Адвокатите работят със експерти в региона на разузнаването с открити източници, с цел да показват в детайли образци за военни закононарушения и да се ангажират с разбор на картите на вредите. Те събират съответните данни, като да вземем за пример за броя на отхвърлените конвои с помощи. Юристите изследват изказванията на Путин и други водачи - до локално равнище, при съставянето на правосъдното досие. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР