Адвокати от инициативен комитет За промяна излязоха на протест днес

...
Адвокати от инициативен комитет За промяна излязоха на протест днес
Коментари Харесай

Адвокати протестираха, искат оставката на Висшия адвокатски съвет

Адвокати от предприемчив комитет ”За смяна ” излязоха на митинг през днешния ден с искане за оставка на Висшия адвокатски съвет. Протестиращите адвокати са от колегиите в Пловдив, Стара Загора, Хасково, Благоевград и Смолян, както и юристи от София.
Протестът се организира от 10.00 ч. пред Центъра за образование на юристи в София, а по същото време там имаше и съвещание и на Висшия адвокатски съвет, заяви OFFNews.

Исканията на митинга са за оставка на ръководителят на ВАдС Ралица Негенцова и насрочване на предварителни избори за управлението на гилдията.

Адвокат Ивайло Дерменджиев благодари на всички присъстващи, които са защитили позицията за оставки. " Ние желаеме оставките на всички, измежду членовете има и почтени, само че те не съумяха да защитят позицията си. Ще изостанем доста и единствено пропадаме последните години без тези оставки ", добави юристът.

Адвокат Иван Чолаков от адвокатската гилдия в Благоевград съобщи, че адвокатурата се е трансформирала в орган, който си мисли, че има безкрайна власт и не се преценява със своите сътрудници. " Един орган, който споделя, че видиш ли, решенията са единствено целесъобразни за него ".

На място бяха още Мария Дончев - ръководител на Хасковската адвокатура, Елена Радева - ръководител на Смолянския адвокатски съвет, адв. Николай Хаджигенов, както и Минчо Спасов.

Радева прикани да се образува дисциплинарно произвеждане против Негенцова, която е длъжна, само че не е изпълнила решение на Общото заседание на адвокатурата.

" Колеги, веселя се, че се събрахме, с цел да покажем, че ни има. Когато цяла България желае господство на закона, има един отсъстващ - Висшият адвокатски съвет. Не може повече да се търпи, ние желаеме тяхната групова оставка. Кой по-добре от нас знае какво е господство на закона? Без нас няма по какъв начин да се случи ефикасна правосъдна промяна. Призовавам членовете на ВАдС да дойдат при нас и да обсъдим тези въпроси. Има и различен отсъстващ - Софийската адвокатура. Колеги от цялата страна са тук, а тези от Софийската адвокатура са двама или трима ", съобщи юрист Явор Димитров, който е и един от координаторите на инициативния комитет.

Posted by Инициатива "Правосъдие за всеки " on Friday, July 24, 2020
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР