Адвокатът на Белия дом, който съветваше Байдън относно пандемията и разследванията на Републиканската партия, ще напусне следващия месец

...
ВАШИНГТОН (АП) – Най-добрият адвокат на Белия дом ще напусне
Коментари Харесай

ВАШИНГТОН (АП) – Най-добрият адвокат на Белия дом ще напусне следващия месец след почти тригодишна работа, помагайки на президента Джо Байдън да прецени правните съображения, докато прилагаше своя отговор на пандемията, бореше се с републиканските разследвания и изработваше важно законодателство.

Стюарт Делири се присъедини към преходния правен екип на Байдън, след като демократът победи тогавашния президент Доналд Тръмп през ноември 2020 г. Делири беше заместник-юрисконсулт, преди да беше издигнат на най-висок пост миналото лято, след като първият съветник на Байдън, Дейна Ремус, напусна Белия дом.

Дилъри е първият открито гей човек, който е съветник на Белия дом.

Байдън, в изявление от четвъртък, нарече Delery „доверен съветник и постоянен източник на иновативно правно мислене. ... Той беше неразделна част от моя екип."

Белият дом не е обявил наследника на Делери.

Напускането на Делери идва, докато републиканците от Камарата на представителите разследват Хънтър, както и сина на Байдън произхода на COVID-19. Някои депутати от Републиканската партия настояват за разследване за импийчмънт на президента. Междувременно специален прокурор, назначен от главния прокурор на Байдън, разследва наличието на секретни документи в дома на Байдън в Делауеър и бившия офис във Вашингтон.

Белият дом има около две дузини правни, законодателни и комуникационни помощници, които работят по надзора и разследванията. Личният адвокат на Байдън, Боб Бауер, се занимава с въпроса за класифицираните документи.

Началникът на кабинета на Байдън, Джеф Zients поиска от членовете на кабинета и висшите длъжностни лица да решат до края на лятото дали ще напуснат или ще останат на работа до 2024 г. и изборите Служител на Белия дом, който не беше упълномощен да коментира публично и говори при условие за анонимност, каза, че напускането на Делири е било отдавна планирано.

„Трябва да можете да дадете на своя наследник писта и причина да искате да бъде ваш наследник“, каза Сюзън Райс, бивш съветник по вътрешна политика в Байдън администрация, която работи в тясно сътрудничество с Делери, преди тя да напусне Белия дом по-рано тази година. „Така че не мисля, че това трябва да се тълкува по някакъв начин като лош момент или следствие от някакви екзогенни фактори.“

Райс, която също е заемала високи позиции в администрациите на Клинтън и Обама, описа Делери като „невъзмутим“.

„Никога не съм го виждал да губи самообладание или хладнокръвие. Никога не съм го виждал да става раздразнителен с някого, което е невероятно“, каза Райс.

Тя добави: "Никой от нас не е незаменим, но има малко хора, които са наоколо толкова дълго, колкото Стюарт, които имат знанията, опита и доверието на колегите и президента, което има Стюарт. Това е голяма загуба. ”

Като заместник-юрисконсулт Делери изигра критична роля в съветването на Байдън относно ключово законодателство, включително американския спасителен план на стойност 1,9 трилиона долара, целящ да помогне на страната да излезе от кризата с коронавируса, и законопроекта за инфраструктурата на стойност 1 трилион долара.< /p>

Като главен адвокат на Белия дом, Делири беше главен съветник, докато Байдън изработи заповед за опрощаване на студентски заем миналата година, насочена към анулиране на дълг от 400 милиарда долара за кредитополучатели. Върховният съд, в решение 6-3 с мнозинство консервативни съдии, заяви, че администрацията е превишила правомощията си с плана и е оставила кредитополучателите на куката за изплащане, което се очаква да се възобнови през есента.

< p>Белият дом неуспешно се аргументира, че има законови правомощия да анулира дълг чрез закон, който позволява на министъра на образованието да „откаже или промени всяка законова или регулаторна разпоредба“ и по-късно беше променен, за да включи хора, засегнати от „война или друга военна операция или национално извънредно положение." Белият дом каза, че пандемията от COVID-19 се квалифицира като такава извънредна ситуация.

Байдън представи по-скромен план миналия месец, за да осигури известно облекчение за тези с колежански задължения. Новото предложение използва като правна основа федерален закон, който урежда програмата за студентски заеми. Този закон включва разпоредба, която дава право на секретаря по образованието да „компромисира, отменя или освобождава“ студентските заеми.

Новият план също е изправен пред правно предизвикателство.

Delery също играе ключова роля роля в подпомагането на администрацията да въведе нови правила на границата между САЩ и Мексико, за да се опита да спре мигрантите от незаконно преминаване и да ги насърчи вместо това да кандидатстват за убежище онлайн чрез нов процес.

Промените дойдоха с краят на коронавирусните ограничения за предоставяне на убежище, въведени по време на извънредната здравна ситуация, свързана с пандемията. Ограниченията, наложени съгласно дял 42 от закон за общественото здраве от 1944 г., позволиха ограничаване на миграцията в името на защитата на общественото здраве.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР