От затвора бившият премиер на Пакистан Имран Хан и неговият адвокат планират да оспорят делото му за подкупи

...
Адвокат на пакистанския Имран Хан се срещна с него в
Коментари Харесай

Адвокат на пакистанския Имран Хан се срещна с него в затвор, където бившият премиер министърът е задържан след произнасянето на присъдата си, за да обсъди как да оспори делото за подкуп, което го вкара зад решетките

От MUNIR AHMED Associated Press, 7 август 2023 г., 13:47

ИСЛАМАБАД – Пакистанският Имран Хан и неговият адвокат се срещнаха в понеделник в затвор със строг режим на сигурност, където бившият премиер е държан след присъдата си, за да планират как да оспорят делото за подкупи, което го вкара зад решетките повече от година след като беше изгонен от власт.

Национален герой по крикет и лидер на опозицията, Хан беше осъден през уикенда на три години за укриване на активи след продажба на държавни подаръци, докато беше на власт, и отведен в Attock , строго охраняван затвор в източната провинция Пенджаб.

Зашеметяващата присъда може да го лиши от политиката, тъй като пакистанският закон забранява на всеки с криминална присъда да заема или да се кандидатира за обществена длъжност и може да му коства председателството на партията той основава Pakistan Tehreek-e-Insaf или PTI.

Адвокатът на Хан, Наем Хайдер Панджута, каза пред репортери след срещата им в понеделник, че Хан е в добро настроение и поддържа „висок морал“ въпреки тежките условия в затвора, който е известен с това, че държи осъдени бойци и най-заклетите престъпници по време на съдебни производства.

Хан е държан в "малка стая, където няма климатик и където има мухи през деня и насекоми през нощта", каза адвокатът, настоявайки, че Хан трябва да получи по-добри условия в затвора.

„Той казва, че може да прекара целия си живот в такива условия, но няма да се преклони“, каза Пунюта.

Тяхната среща се състоя в присъствието на служители на затвора, каза адвокатът и добави, че Хан му е дал зелена светлина да подаде петиция до Върховния съд на Исламабад срещу присъдата на вторник. Той каза, че правният екип на Хан вече е подал петиция до съда, търсейки по-добри затворнически условия за него.

Адвокатът каза, че Хан е поискал да види съпругата си Бушра Биби и личния си лекар - искания, които правният екип ще предаде и на затворническите власти, каза Панджута. Той добави, че Хан се моли и рецитира Корана, свещената книга на исляма, и получава същата храна като другите затворници.

Според адвоката Хан също е похвалил поддръжниците си и ги е помолил да продължат с мирните протести срещу лишаването му от свобода.

Шах Мехмуд Куреши, който ръководи партията на Хан в негово отсъствие, също осъди условията в затвора, като каза, че Хан е бил лишен от основните си права.

Срокът на затвора на Хан започна в събота, но не беше ясно дали той ще прекара тригодишната си присъда в Аток. Властите допълнително затегнаха сигурността около затвора, който вече има въоръжена охрана в наблюдателни кули, като издигнаха бариери и блокираха пътища, за да държат хората далеч. Те също така инструктираха местните да не допускат медии до покривите си, за да спрат изтичането на снимки и видеоклипове.

Хан беше арестуван преди това през май по обвинения в корупция - арест, който предизвика вълна от бурни протести, заляла страната. Дни по-късно Върховният съд на Пакистан нареди освобождаването му, заявявайки, че арестът му е незаконен.

След произнасянето на присъдата му в събота подновеният призив на Хан за масови протести не успя да спечели сила сред неговите поддръжници. В неделя стотици се събраха в покрайнините на Музафарабад, столицата на управлявания от Пакистан регион Кашмир, за да осъдят ареста.

Хан твърди, че е свален от власт беше заговор от Вашингтон, правителството на неговия наследник, министър-председателя Шехбаз Шариф, и пакистанските военни - обвинения, които и тримата отричат.

Панджута също разказа на репортери, че Хан му е казал как силите за сигурност в събота са разбили вратата на спалнята му, за да го арестуват, и са го извлекли от дома му в Лахор, столицата на Пенджаб и го накара да влезе в превозно средство.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР