Адвокат Антон Станков, бивш правосъден министър, в интервю за предаването

...
Адвокат Антон Станков, бивш правосъден министър, в интервю за предаването
Коментари Харесай

Антон Станков: Гешев е казал А, длъжен е да каже и Я - трябва да се разходи по всички парламентарни групи

Адвокат Антон Станков, някогашен правосъден министър, в изявление за предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус " (бел. ред. изявлението е извършено на 16.05.2023 г.)

Атаките и контраатаките в правосъдната система не престават. Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов е подал сигнал против основния прокурор Иван Гешев през днешния ден, той към този момент е входиран, следва да бъде разпределен на инцидентен принцип на прокурор. Сигналът е в три посоки.  Едното е за закононарушение против правораздаването, второто е, че Гешев населява почивна база на прокуратурата в курорта Боровец, и третият е за противозаконен запис на член на Висшия правосъден съвет (ВСС). Представям ви моя първи посетител през днешния ден юрист Антон Станков – някогашен министър на правораздаването. Г-н Станков, по какъв начин възприемате тази поредна война, която се отприщи по върховете на страната?



Това за момента наподобява единствено, че е война по върховете на правосъдната власт, само че в действителност можем да приказваме за не върхове, а за дълбоки процеси.

Какви да вземем за пример, господин Станков?

Може би нещо се трансформира в политиката. Защото това, което се случва в правосъдната власт, постоянно е част от политиката в България.

А по принцип не би трябвало да е по този начин или…? Политиката да се меси в прокуратурата и противоположното?

Значи, процесът е двупосочен. Когато политиката се меси в прокуратурата, с цел да осъществя своите цели, това значи, че нямаме вярна прокуратура. Когато прокуратурата обаче води политиката, наказателната политика на страната, тогава това е вярната посока. Всяко едно закононарушение би трябвало да бъде по някакъв метод глобено, без значение от кого, на какво равнище и по какъв начин е направено.

Защо обаче тъкмо в този момент, тъкмо в този миг на една в действителност нестабилна политическа конюнктура в страната ни? Какво пояснение имате вие?

А тъй като в този миг ми е мъчно да ви кажа. Ние сме в четвърти избори мисля минаха след 2020 година. Така ли?

Така.

Държавата е в рецесия, тя е институционална и нямаше по какъв начин да не засегне и правосъдната власт. Виждаме, че Народното събрание няма воля да попълни примерно Висш съдебен съвет.

Да, сегашният състав на Висш съдебен съвет е остарелият състав на Висш съдебен съвет.

Да, да. Конституционният съд не е запълнен. Това слага доста въпроси, юридически имам поради. Кризата преди всичко е в Народното събрание. И оттова към този момент няма по какъв начин да не рефлектира върху правосъдната власт.

И като заговорихме за състава на Висш съдебен съвет, при изявата си в понеделник основният прокурор Иван Гешев загатна, че към момента има съществени позиции там, във Висш съдебен съвет, и отстраняването му няма да се случи елементарно.

Аз това не бих го нарекъл изява, тъй като той просто беше в чужбина и даде по този начин информация какво му се е случило. Беше доста забавно да се чуе от неговите уста механизма на някои политически процеси: кой се е обадил, на кого се е обадил, по какъв начин се е обадил. Не знам, не мога да ви кажа, само че уповавам се всичко това, което се случва, тази рецесия, тъй като това несъмнено е рецесия да е за положително.

Но съгласно вас ще настъпят промени? Това е началото на някакви промени...

Категорично. Това ще е някакъв катарзис, ще има изчистване сигурно. Това е сигурно.  Сега кой, по кое време, къде ще бъде уволнен, дали ще подаде оставка и така нататък на равнищата на правосъдната власт…

Да, имаме действително три оставки, които са вероятни.

Ами желаете ли да ви подскажа още една оставка?

Подскажете ми, да.

Представяте ли си, в случай че половината Висш съдебен съвет подаде оставка сега?  

Какво ще се случи?

Ами нищо няма да се случи.

Тогава няма да бъдат осъществени и другите оставки.

А този вид е вероятен.

Че съставът на Висш съдебен съвет съгласно вас може да подаде оставка?

Не съгласно мен, аз просто си мечтая. Разберете ме вярно, нямам никаква такава информация, само че като приказваме за оставки, допустимо е и това.

Тогава по какъв начин ще действа всичко това? Какво следва? Обяснете ми вие като юрист. Ако приемем, че това може да се случи. Хайде да се пофантазираме тогава.

Хайде да си пофантазираме. Никак. Никак. В България са блокирани политическите процеси, липсва разговор, липсва, нали, то звучи доста шаблонно, давам си сметка, обаче в действителност е по този начин. Не си приказват, не си дават сметка с колко гласоподавателят са зад тила си, дуят перки и така нататък Проблемът е в Народното събрание. В Народното събрание е казусът. За страдание към този момент стигна до правосъдната власт по доста грубо метод.

Как обаче, господин Станков, се получава този резултат, който следим: фигурата, персоната на основния прокурор да е по този начин проблематична? Такова чувство се основава като че ли измежду обществото.



Изборът на основния прокурор беше преди 3-4 години и не съм сигурен какъв брой.

Фигурата споделям на основния прокурор, персоната като цяло.

Ами вижте, официално дава отговор на всички критерии. Аз не мога, нито съм го предложил, нито съм дал своя вот за него. Какво да разясня? Не ви разбирам въпроса.

Откъде съгласно вас са предизвикани дейностите актуалните на Гешев и Сарафов? Хайде да тръгнем в тази посока.

Откъде са предизвикани дейностите? Срещу Иван Гешев беше осъществен атентат, подобен, онакъв – имаше атентат. Тепърва следва доказване какво, какъв брой, по какъв начин и така нататък От там нататък господин Сарафов даде някакви изказвания. Колко е бил акредитиран да ги дава, до каква степен не, не знам, не мога да ви кажа. Откъде потегли? Тръгна някъде от там. После минахме през поръчката на кандидат-премиера Мария Габриел за промяна на основния прокурор.

Която поръчка като че ли по този начин се оказа с огромна тежест. Беше единствено поръчка, само че по какъв начин смятате вие, дали повлия?

Любителите на теорията на конспирацията незабавно биха видели връзка сред атентата и желанието на претендента за образец за промяна на основния прокурор.  

Но вие какво виждате?

Аз какво виждам? Виждам, че сега нищо не се случва, сега виждам едно нещо, че основният прокурор Иван Гешев през вчерашния ден се обърна към някогашния министър-председател с думите " лицето Бойко Борисов “.

Да, това сътвори едно напрежение.

Това е прокурорска терминология, която приказва към този момент за  някакво радикално друго отношение. Но имайте поради, че в случай че да речем през вчерашния ден Иван Гешев е споделил " А “, той е задължен да каже и " Я “, което значи, че би трябвало да се разноски по всички парламентарни групи.

Ами той ясно сподели, че е подготвен да изкара мандата си до дъно, въпреки всичко го съобщи, обществено скъса и оставката си. Така че чакаме да стигне и до " Я “.

Ами скъсването на оставката в една друга медия го оприличих на нанизването на копие на контракта с Византия от Иван Асен II. Договорът сред управляващите сега е разкъсан, в случай че е имало контракт. Не знам. Но, в този момент и законодателната и изпълнителната власт ще видят, че правосъдната власт има огромен запас, нещо, което не се е случвало скоро.

Да и това щях да ви попитам: може би какви заключения може да създадем от цялото това основало се напрежение в последните няколко дни и земетресения в държавното обвиняване?

Искрено се надявам да е за положително, да се реализира един позитивен резултат. Той е вероятен, тъй като катарзисът в тая страна е нужен.  30 години живеем с малко с илюзии, кое е народна власт, кое не е, какво по какъв начин се прави и така нататък Май че нещата стигнаха до ръба.

Докъде стигнаха?

До ръба на пропастта.

Което не звучи добре.

Ами за какво да не звучи добре?

На ръба на пропастта.

Надявам се за смяна, откровено се надявам.

Г-н Станков, разбрахме и още нещо, то не е ясно, само че Васил Божков съобщи, че е подготвен да се върне в България. Как реагирахте вие на тази вест?

Ама кой съм аз да отвръщам на тази вест? Ако е свикан като очевидец, упреквам и така нататък е редно да свидетелства. Аз не знам, не съм му юрист. Как да отвръщам аз, какво да…? Извинявайте, въпросът ви…

Просто ви запитвам като юрист, тъй като въпреки всичко знаем Васил Божков е обществена персона, разясняваме него и дейностите му непрекъснато, по тази причина ви задавам и въпроса.

Може би е настъпил някакъв лъх на смяна в обстановката. Така, както изчезна, по този начин може и да се появи.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР