Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън свързва продажбата на

...
Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън свързва продажбата на
Коментари Харесай

Ердоган съзря уловка в изтребителите F-16 за Турция и членството на Швеция в НАТО

Администрацията на президента на Съединени американски щати Джо Байдън свързва продажбата на изтребители F-16 за Турция и участието на Швеция в НАТО, което.

Това " съществено разстройва " Анкара, съобщи президентът Реджеп Ердоган в неделя на конференция след срещата на върха на Г-20 в Ню Делхи.

Ердоган разгласи, че е провел диалог с Байдън в коридорите на срещата. По време на разговора американският президент направил връзка сред и дейностите на Турция при утвърждението на молбата на Швеция за присъединение към НАТО, сподели Ердоган.

" Този метод съществено ни разстройва ", добави той.

Турция, която бе главната спънка по пътя на Швеция към НАТО, изиска през октомври 2021 година да закупи F-16 на стойност 20 милиарда $ и близо 80 комплекта за рационализация за съществуващите си бойни самолети.

След месеци на възражения Ердоган се съгласи на срещата на върха на НАТО през юли да съобщи кандидатурата на Швеция за участие в НАТО на турския парламент за ратификация.

Ден по-късно съветникът по националната сигурност на Съединени американски щати Джейк Съливан сподели, че Вашингтон ще продължи с прехвърлянето на F-16 на Турция след съвещания с Конгреса.

Въпреки това моментът както на договорката с F-16, по този начин и на зелената светлина на турския парламент за Швеция остава неразбираем.

" Ако казвате, че Конгресът ще вземе решение (за продажбата на F-16 на Турция), тогава имаме Конгрес и в Турция - това е турският парламент ", сподели Ердоган пред кореспонденти.

Ердоган бе безапелационен, че е невероятно самичък да каже " да " на кандидатурата на Швеция за участие в НАТО, до момента в който сходно решение не бъде утвърдено от Народното събрание.

Анкара упрекна Швеция в укриване на екстремисти, враждебни към турската страна, основно членове на неразрешената Кюрдска работническа партия (ПКК), считана за терористична организация от Турция, Европейския съюз и Съединените щати.
 Ердоган натиска Швеция да работи против тероризма в случай че желае поддръжка за участие в НАТО
Ердоган натиска Швеция да работи против тероризма в случай че желае поддръжка за участие в НАТО

Конкретно желаят екстрадицията на двама турски жители, която шведски съд отхвърли

Ердоган също упорства Швеция да " съблюдава обещанията си " и да предприеме повече стъпки, които ще включват изгонване на хипотетични екстремисти от ПКК и попречване на про-ПКК манифестации в Швеция - преди Турция да позволи кандидатурата си за НАТО.

За да отговори на опасенията на Турция, през юни Стокхолм одобри закон, забраняващ участието в терористична група или даването на логистична и финансова помощ на неразрешени групи.

Наскоро Стокхолм изрази вяра, че турските законодатели ще ратифицират кандидатурата му за участие в НАТО, когато се съберат още веднъж през октомври, както беше контрактувано на срещата на върха на НАТО през юли.

Швеция и Финландия аплайваха предходната година за влизане в НАТО, откакто Русия нахлу в Украйна. Докато беше подпечатано през април, кандидатурата на Швеция остава арестувана от Турция и Унгария.

Турският външен министър увери, че Анкара и Будапеща работят в тясна съгласуваност по въпроса.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР