Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън планира през следващия

...
Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън планира през следващия
Коментари Харесай

САЩ ще наложат на Китай по-широки ограничения върху износа на американски чипове

Администрацията на президента на Съединени американски щати Джо Байдън възнамерява през идващия месец да разшири рестриктивните мерки върху американските доставки за Китай на полупроводници, употребявани за изкуствен интелект, и на съоръжение за произвеждане на чипове, оповестява Reuters, базирайки се на свои източници. Според тяхната информация Министерството на търговията на Съединени американски щати има желание да разгласява нови разпореждания въз основата на рестриктивните мерки, обявени в писма по-рано тази година на три американски компании - KLA, Lam Research и Applied Materials. Тези уведомителни писма разрешават на министерството бързо да вкара ограничения без потребност от нови регулации, само че се отнася единствено до фирмите, които са ги получили.

С тези писма, които са обществено доказани от фирмите, са въведени забрани за експорт на съоръжение за произвеждане на чипове за китайски заводи, които вършат модерни полупроводници с процеси под 14 нанометра, в случай че продавачите не получат лицензи от комерсиалното министерство. Новите правила също по този начин ще кодифицират рестриктивните мерки, изпратени до колосите nVidia и Advanced Micro Devices (AMD) предишния месец, с които им се подрежда да спрат доставките на няколко компютърни чипа за изкуствен интелект за Китай, в случай че не получат лицензи. Според някои от източниците регулациите евентуално ще включват спомагателни дейности против Китай.

Според един от източниците могат да бъдат наложени и лицензионни условия за доставките в Китай на артикули, които съдържат съответните чипове. Dell Technologies, Hewlett Packard Enterprise и Super Micro Computer създават сървъри за центрове за данни, които съдържат чипа A100 на Nvidia. Dell и HPE са декларирали пред Reuters, че наблюдават обстановката.

Миналата седмица представител на щатското комерсиално министерство отхвърли да разяснява съответни разпореждания, само че съобщи, че " се подхваща повсеместен метод за използване на спомагателни дейности... за отбрана на националната сигурност и външнополитическите ползи на Съединени американски щати ", в това число и да се попречи на Китай да придобие американски технологии, използвани за военна рационализация.
Реклама
Представители на Съединени американски щати са се обърнали към съюзническите страни, с цел да лобират пред тях да вкарат сходни политики, тъй че задграничните компании да не могат да продават на Китай технологии, които американските компании няма да могат да доставят, настояват два от източниците.
Задушаване на китайския софтуерен прогрес
Планираните дейности идват в миг, когато администрацията на американския президент се пробва да попречи на китайския прогрес, като се насочва към технологиите, в които Съединени американски щати към момента има преобладаваща позиция.

" Стратегията е да се задуши Китай и те схванаха, че чиповете са такава задушаваща точка. Те не могат да създават тези неща, не могат да създават индустриалното съоръжение ", споделя Джим Люис, софтуерен специалист в Center for Strategic and International Studies. " Това ще се промени. "

Миналата седмица Американската комерсиална камара предизвести членовете си за идни ограничавания върху чиповете с изкуствен интелект и инструментите за произвеждане на чипове. Групата също по този начин съобщи, че Министерството възнамерява да добави към черния лист още китайски компании, занимаващи се със суперкомпютри.
Реклама Свързани публикации Производителите на чипове лавират в спора сред Съединени американски щати и Китай 5 септември 2022, 06:35 Съединени американски щати вкарват по-строги правила за експорт на чипове за Китай, акциите на Nvidia и AMD спаднаха 1 септември 2022, 13:35 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Технологии
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР