Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън хвърли вината върху

...
Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън хвърли вината върху
Коментари Харесай

Администрацията на Байдън обвини Тръмп за хаотичното изтегляне от Афганистан

Администрацията на президента на Съединени американски щати Джо Байдън хвърли виновността върху неговия предходник, президента Доналд Тръмп, за смъртоносното и безредно евакуиране на американските войски от Афганистан през 2021 година, което докара до едни от най-мрачните моменти в президентството на Байдън, заяви Асошиейтед прес. 

Белият дом разгласява обобщение от 12 страници на резултатите от разискване и оценка на политиките на Съединени американски щати към приключването на най-дългата война на страната, като пое незначителна отговорност за личните си дейности и съобщи, че Байдън е бил " мощно стеснен " от решенията на Тръмп.

Администрацията съобщи, че подробните разбори, осъществени от Държавния департамент и Пентагона, които бяха предадени през днешния ден на Конгреса, са строго класифицирани и няма да бъдат оповестени обществено.

" Изборът на президента Байдън за това по какъв начин да се реализира изтеглянето от Афганистан беше мощно стеснен от изискванията, основани от неговия предходник ", се показва в документа на Белия дом, като се отбелязва, че когато Байдън встъпи в служба, " талибаните бяха в най-силна военна позиция от 2001 година насам, като направляваха или се сражаваха за съвсем половината от страната ".

В отчета се акцентират прекомерно оптимистичните оценки на разследващата общественост за готовността на афганистанската войска да се бори и се показва, че Байдън е следвал рекомендациите на военните командири за темповете на понижаване на американските сили.

" Очевидно не се справихме както би трябвало ", съобщи през днешния ден представителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби, само че избегна въпросите дали Байдън съжалява за решенията и дейностите си, довели до изтеглянето.

Кърби сподели за отчета, че " задачата му не е да се търси отговорност ", а по-скоро " да се разбере " какво се е случило.

Белият дом твърди, че грешките от Афганистан са послужили за основа на дейностите му в Украйна, където администрацията на Байдън има заслуга за поддръжката на отбраната на Киев против съветската инвазия. Белият дом твърди, че е симулирал най-лошите сюжети преди нашествието през февруари 2022 година и е пристъпил към обявяване на разследваща информация за желанията на Москва месеци преди този момент.

В явен опит да отбрани вземането на решения в региона на националната сигурност, администрацията на Байдън отбелязва също, че е разгласила предвоенните предизвестия при " мощни възражения от страна на висши чиновници в украинското държавно управление ".

Републиканците в Конгреса остро подлагат на критика изтеглянето от Афганистан, като подчертават върху гибелта на 13 военнослужещи при гибелен атентат на летището в Кабул, при който починаха и над 100 афганистанци. 

Кърби отдаде дължимото на американските сили за дейностите им при провеждането на най-голямата в историята въздушна евакуация на цивилни по време на хаоса при рухването на Кабул.

След изтеглянето на Съединени американски щати Байдън показва, че Съединени американски щати са били принудени да се изтеглят от Афганистан поради съглашението от февруари 2020 година, което Тръмп реализира с талибаните в Доха, Катар. След съглашението от Доха афганистанското държавно управление освободи към 5 000 пандизчии талибани като изискване за осъществяване на мирни договаряния с талибаните. 

Споразумението изискваше от Съединени американски щати да изтеглят всички свои сили до 1 май 2021 г. 

Инфо: Българска телеграфна агенция

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР