Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън хвърли вината върху

...
Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън хвърли вината върху
Коментари Харесай

`САЩ признаха за `огромен провал на разузнаването“ при изтеглянето от Афганистан

Администрацията на президента на Съединени американски щати Джо Байдън хвърли виновността върху неговия предходник, президента Доналд Тръмп, за смъртоносното и безредно евакуиране на американските войски от Афганистан през 2021 година, което докара до едни от най-мрачните моменти в президентството на Байдън, заяви Асошиейтед прес. 

Белият дом разгласява обобщение от 12 страници на резултатите от разискване и оценка на политиките на Съединени американски щати към приключването на най-дългата война на страната, като пое незначителна отговорност за личните си дейности и съобщи, че Байдън е бил „ мощно стеснен “ от решенията на Тръмп, добавя АП.

Администрацията съобщи, че подробните разбори, осъществени от Държавния департамент и Пентагона, които бяха предадени през днешния ден на Конгреса, са строго класифицирани и няма да бъдат оповестени обществено.

В оповестените елементи от отчета за аргументите за безредното евакуиране от Афганистан администрацията на президента Джо Байдън признава, че е имало „ голям неуспех в разузнаването “, който не е разрешил да се планува бързата победа на талибаните.

„ Явно не сме се справили с разузнаването “, съобщи пред кореспонденти представителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби, откакто към момента секретният отчет беше изпратен на Конгреса.

Но „ прекратяването на една война, на която и да е война, не е елементарно начинание, сигурно не и след 20 години “, сподели той. „ Това не значи, че не си е коствало да се направи – да се постави завършек на войната в Афганистан. “

В разкритото обобщение на прегледа Белият дом упрекна изискванията, основани от предшественика на президента Джо Байдън – Доналд Тръмп, за метода, по който плануваното за 2021 година евакуиране се трансформира в погром, приключил с обезверена евакуация от летището в Кабул.

Но също по този начин призна, че разследващите служби на Съединени американски щати не са съумели да схванат силата на талибаните и слабостта на афганистанските държавни сили, които западните страни години наред поддържаха.

В последна сметка нищо „ нямаше да промени траекторията “ на изтеглянето и „ в последна сметка президентът Байдън отхвърли да изпрати още едно потомство американци да се бият във война, която от дълго време трябваше да е завършила за Съединените щати “, се споделя в отчета, представен от Агенция Франс Прес.

Изтеглянето, което завърши на 30 август 2021 година, шокира американците и съдружниците на Съединени американски щати, защото талибаните пометоха подготвените от Запада афганистански сили в границите на няколко седмици, отбелязва Агенция Франс Прес.

В резюмето Белият дом упреква подписаната по-рано договорка сред администрацията на Тръмп и талибаните, че е сложила бъдещото държавно управление на Байдън в невъзможна позиция.

„ Заминаващата си администрация на Тръмп беше оставила на администрацията на Байдън дата за евакуиране, само че не и проект за нейното осъществяване. И след четири години на занемаряване – а в някои случаи и на съзнателно утежняване – основни системи, офиси и функционалности на организацията, които биха били нужни за безвредно и проведено отдръпване, бяха в окаяно положение “, написа в документа.

„ След повече от 20 години, повече от 2 трилиона $ и основаване на афганистанска войска от 300 000 бойци, скоростта и лекотата, с която талибаните поеха контрола над Афганистан, допуска, че не е имало сюжет – с изключение на непрекъснато и доста разширено военно наличие на Съединени американски щати – който да промени траекторията “, се споделя още в документа.

Кърби призна, че държавното управление на Съединени американски щати не е съумяло да планува „ какъв брой бързо талибаните се придвижват из страната “.

„ Не предвидихме какъв брой бързо ще се огънат афганистанските национални сили за сигурност “, сподели той. „ Не мисля, че оценихме изцяло степента на корупция, която беше в офицерските чинове в армията. “
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР