Администрацията на президента Доналд Тръмп, който е голям поддръжник на

...
Администрацията на президента Доналд Тръмп, който е голям поддръжник на
Коментари Харесай

САЩ възстановяват смъртното наказание на федерално равнище след 16-годишно прекъсване

Администрацията на президента Доналд Тръмп, който е огромен покровител на смъртното наказване, разгласи, че след 16-годишно спиране възобновява изтезанията на федерално ниво - вест, посрещната с остри рецензии от опозиционните демократи, съобщи Франс прес.

Министерството на правораздаването е одобрило нов протокол за извършване на присъди със смъртоносна инжекция и е възнамерявало, по искане на министър Уилям Бар, пет изтезания, които ще бъдат осъществени във федерален затвор в град Тера Хоут, щата Индиана, през декември тази години и януари 2020 година

Тогава ще бъдат изпълнени присъдите на петима мъже, наказани от федерални правосъдни заседатели за това, че са " умъртвили, а в някои случаи - изтезавали и изнасилили, най-уязвимите членове на обществото: деца или възрастни хора ", и са изчерпали всички правни благоприятни условия за обжалване, уточни в официално съобщение министерството.

" Министерството на правораздаването отстоява върховенството на закона и наш дълг към жертвите и техните фамилии е да осъществим присъдата, наложена от правосъдната ни система ", съобщи в официално съобщение Уилям Бар, представен от Ройтерс.

" Смъртното наказване е аморално и не работи ", реагира сенатор Камала Харис, претендентка за номинацията на Демократическата партия за президентските избори следващата година. " Твърде доста почтени хора са били наказани на гибел. Нужен ни е мораториум на национално ниво върху смъртното наказване, а не връщането му ", написа тя в Туитър.

В света им задоволително принуждение, не е нужно държавното управление да прибавя още, съобщи различен кандидат за номинацията на демократите, Бърни Сандърс.

Президентът Тръмп постоянно упорства за по-често използване на смъртна присъда - за трафика на опиати, всеобщи убийства, за ликвидиране на лавица, за ислямисти.

Смъртното наказване е законно в Съединени американски щати, само че има обилни разлики сред щатите. В доста от тях то е нелегално, а в други е разгласен мораториум. Смъртната присъда е в действие в 25 от 50-те щата, само че в доста от тях на процедура то не се ползва, заради компликациите по обезпечаване на смъртоносните вещества и въпросите до каква степен законни са тези артикули. При все това единствено през 2018 година в цялата страна бяха екзекутирани 25 наказани на гибел, 13 от тях - в щата Тексас.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР