Администрацията на президента Байдън подготвя предложение за Европейския съюз, с

...
Администрацията на президента Байдън подготвя предложение за Европейския съюз, с
Коментари Харесай

САЩ обмислят квотна система за разрешаване спора с ЕС за митата

Администрацията на президента Байдън приготвя предложение за Европейския съюз, с което да уреди въпроса за стоманата и алуминия, внасяни от блока, заяви Bloomberg.

Службата на комерсиалния представител на Съединени американски щати и Министерството на търговията и обмислят усилване на мониторингd на произхода на метали, създадени в Европейски Съюз, като евентуална част от решението. До този миг Съединени американски щати към момента не са създали публично предложение на Европейски Съюз.

Така наречените тарифни квоти разрешават на страните да изнасят избрани количества артикул в други страни при по-ниски митнически такси, само че при изискване, че целият импорт на продукта е облаган над авансово избран предел на по-високо мито, съгласно данни от уеб страницата на Американското комерсиално посланичество, съобщи БГНЕС.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Митата за стомана и алуминий ще бъдат отстранени преди края...

По-рано тази година Съединени американски щати подчертаха в диалози с сътрудници от Европейски Съюз, че казусът с световния свръхкапацитет от стомана е общ, значително е породен от Китай и че те би трябвало да работят дружно за разрешаването му.

През 2018 година тогавашният президент Доналд Тръмп наложи 25% мито върху вноса на стомана и 10% върху вътрешните доставки на алуминий от производители, в това число и от Европейски Съюз. Законът разрешава да се събират такси без гласоподаване от Конгреса, в случай че вносът се смята за опасност за националната сигурност. Бившият президент съобщи, че митата са нужни, с цел да защитят от срив локалната промишленост. Байдън не анулира митата и макар че комерсиалният министър Джина Раймондо отбрани решението му, някои американски производители обявиха, че те са навредили на бизнеса им.

Европейски Съюз и Съединени американски щати се договориха през май да избегнат ескалацията на разногласието за митата, като изключат емблематични артикули като бърбъна и мотоциклетите Harley-Davidson от удвояването на реципрочните мита на Европейски Съюз. Този ход имаше за цел да сътвори пространство, с цел да се опита да бъде позволен разногласието за стоманата и алуминия до края на годината, защото и двете страни се стремят да възстановят икономическия си съюз.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Съединени американски щати наложи тежки мита върху вноса на алуминий от 18 страни, половината от които са европейски. Тари...

След това през юни двете страни реализираха помирение в разногласието за помощта на Airbus SE и Boeing Co., като се съгласиха на петгодишно заледяване на митата, засягащи разнообразни артикули, до момента в който се водят договаряния за намиране на трайно решение на различията.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР