Администрацията на Байдън планира да запази тавана за бежанци на 125 000

...
Администрацията на Байдън планира да поддържа приема на бежанци в
Коментари Харесай

Администрацията на Байдън планира да поддържа приема на бежанци в Съединените щати на 125 000, според проектодоклад, получен от CNN, и да приеме по-голям дял бежанци от Западното полукълбо на фона на безпрецедентно движение в региона.

Предложеният таван за бежанците за предстоящата година подчертава уникалните предизвикателства, пред които е изправена администрацията в Латинска Америка, където хора – бягащи от влошаващите се условия, влошени от пандемията на коронавирус – са мигрирали в рекорден брой към границата между САЩ и Мексико.

Предложените промени ще осигурят законен път за мигрантите да идват в САЩ, без да пътуват до южната граница.

Държавният департамент предложи да бъдат приети между 35 000 и 50 000 бежанци от Латинска Америка/Карибите през фискалната 2024 г., според проектодоклада. Това е увеличение от 15 000 през фискалната 2023 г., въпреки че само около 5 500 бежанци от този регион са били презаселени в САЩ към 31 август, според федерални данни.

Таванът на бежанците диктува колко бежанци могат да бъдат приети в САЩ, но администрацията не трябва да достига този брой. Миналата година Байдън определи числото на 125 000. Длъжностните лица няма да постигнат тази цел, но скорошният скок в приема подхранва нов оптимизъм в програмата сред защитниците на бежанците.

Мигранти, преминали в САЩ от Мексико, чакат да бъдат обработени от агенти на граничния патрул на САЩ, четвъртък, 21 септември 2023 г., в Игъл Пас, Тексас. (AP Photo/Eric Gay) Мигранти, преминали в САЩ от Мексико, чакат да бъдат обработени от агенти на граничния патрул на САЩ, четвъртък, 21 септември 2023 г., в Игъл Пас, Тексас. (AP Photo/Eric Gay) Ерик Гей/AP

САЩ години наред изпреварваха други страни в приема на бежанци, допускайки милиони в страната след Закона за бежанците от 1980 г. Но програмата претърпя удар при бившия президент Доналд Тръмп, който намали броя на бежанците, на които е разрешено да идват в САЩ, и по време на пандемията от коронавирус, което доведе до временно спиране на презаселванията.

В изявление, отбелязващо Световния ден на бежанците тази година, Байдън подчерта усилията на администрацията си да възстанови програмата за прием и каза, че САЩ планират да приемат 125 000 бежанци през следващата година.

„Посрещането на бежанци е част от това кои сме ние като американци – нашата нация е основана от онези, които бягат от религиозно преследване. Когато предприемаме действия, за да помогнем на бежанците по света и ги включим, ние почитаме това минало и сме по-силни за него“, каза Байдън.

Нова инициатива на администрацията на Байдън за партньорство с международни организации за създаване на физически центрове за обработка, известни като Офиси за безопасна мобилност, ще играе роля при насочването на мигранти с нужда от защита към Програмата за приемане на бежанци на САЩ.

Офисите са в Колумбия, Коста Рика и Гватемала. Уеб порталът вече е достъпен за хората, за да се регистрират и да кандидатстват за програми, преди да отидат в офис.

Първоначално Мексико ще обработва кубинци, хаитяни, никарагуанци и венецуелци, които вече са в Мексико и отговарят на условията за така нареченото обозначение P2, което се прилага за „групи от особена загриженост, определени от Държавния департамент като имащи достъп до програма по силата на техните обстоятелства и очевидна нужда от презаселване.“

За да увеличи броя на приемите от Латинска Америка, Държавният департамент намали средствата за Европа и Централна Азия от 15 000 на между 2000 и 3000, според проектодоклада. През фискалната 2023 година се очаква близо 3000 бежанци от този регион да бъдат презаселени в САЩ. Украинците имат възможност да кандидатстват за условно освобождаване, за да дойдат в САЩ, което е отделно от програмата за бежанците.

Таванът за бежанците изисква консултация с Конгреса преди края на фискалната година, която приключва в събота. Очаква се висши представители на администрацията да се срещнат със законодателите тази седмица.

Процесът на приемане на бежанци е труден и може да отнеме години. Към 31 август САЩ са приели 51 231 бежанци тази година, според последните федерални данни. Въпреки че е далеч от тавана от 125 000, приемът от миналия октомври е повече от два пъти повече за цялата фискална 2022 година.

Защитниците на бежанците приписват усилията на администрацията на Байдън за справяне с тесните места в системата, както и на нова програма, която позволява на групи частни граждани да спонсорират бежанци от цял ​​свят, за ръста в приема през последните месеци.

„Тази предстояща фискална година изглежда като преход от амбициозна цел към реалистично очакване“, каза по-рано пред CNN Криш О’Мара Вигнараджа, президент и главен изпълнителен директор на Lutheran Immigration and Refugee Service, организация за презаселване на бежанци.

По света има повече от 35 милиона бежанци, според Агенцията на ООН за бежанците.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР