Администрацията на американския президент Байдън налага забрана на вноса на

...
Администрацията на американския президент Байдън налага забрана на вноса на
Коментари Харесай

Правим това, което партньорите ни не могат. САЩ забраниха вноса на руски петрол и газ

Администрацията на американския президент Байдън постанова възбрана на вноса на съветски нефт още от през днешния ден и то без да чака включване в ембаргото на европейските си съдружници, заяви преди минути самият президент.

Забраната ще включва вноса на съветски нефт, полутечен природен газ и въглища.

Подобна възбрана се разисква от няколко дни от Съединени американски щати и Европейски Съюз, само че обособени членки на блока, измежду които и България, са срещу прекъсването на доставките на енергоносители, поради голямата си взаимозависимост от тях. Другите противопоставящи се са Германия и Унгария. Очевидно обаче, администрацията на Байдън е твърдо решена да опита да работи и сама. Той призна, че Европейски Съюз не може да се реши на тази крачка, поради голямата взаимозависимост на блока от съветските енергийни запаси.

Съединени американски щати внасят съществени количества от Русия, само че не и над сериозното равнище. На процедура Вашингтон изнася повече, в сравнение с внася от Русия. Тотално прекъсване на съветския нефт за Европа би означавало недостиг от 2,5 млн. барела дневно. Ембарго върху вноса на газ обаче все още наподобява като злополука. Въпреки това Путин продължава кървавата си война в Украйна и някакво ограничаване ще бъде нужно, с цел да се спре финансирането на военната му машина.

Байдън удостовери, че след прекъсването на доставките Съединени американски щати, Европейски Съюз и Саудитска Арабия ще отворят необятно вратите на стратегическите си запаси и ще покрият недостига.

И до момента в който ембаргото още не е реалност, то самото известие за него се отразява на петролните пазари. Цената на брел отскочи още веднъж доскоро и полетя с нови 5% нагоре до 128 $.

Всъщност цените летят нагоре и без емабарго, тъй като огромна част от търговците заобикалят съветския нефт, поради боязън от наказания. Транспортните компании също отхвърлят да го транспортират.

Очаквано - реакция пристигна и от съветска страна, по-специално от вицепремира Александър Нова, който разгласи, че " налагането на ембарго върху на съветски нефт ще докара до пагубни последствия за пазара. "

Според Александър Новак компенсирането на доставките на съветски нефт на европейския пазар ще отнеме време, ще докара до растеж на цените, а най-потърпевши ще се окажат европейските консуматори.

" Абсолютно явно е, че отводът от съветския нефт ще докара до пагубни последствия за международния пазар. Повишаването на цените ще бъде непредсказуемо. Повече от 300 $ за барел, в случай че не и повече ", споделя той, представен от БНР.

Новак подсети, че Русия обезпечава 40% от потреблението на газ в Европа. По думите му Москва може да приключи доставките по газопровода “Северен поток 1” в отговор на прекъсването на “Северен поток 2”, само че към този момент няма да го прави.

" Имаме цялостното право да вземем реципрочно решение и да наложим ембарго върху подаването на газ по газопровода “Северен поток 1”, който е запълнен на 100%. Засега не сме взели това решение. Никой няма да завоюва от това. Макар че с изказванията си и обвиняванията си към Русия европейските политици ни подтикват към това ".
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР