Административният съд в Стара Загора отмени отказа на РИК-Стара Загора

...
Административният съд в Стара Загора отмени отказа на РИК-Стара Загора
Коментари Харесай

Съдът пусна листата на Демократична България в Стара Загора

Административният съд в Стара Загора анулира отхвърли на РИК-Стара Загора за допускане на кандидатската листа на " Демократична България "  за парламентарните избори. Съдът счита, че решението на СИК е било незаконосъобразно и дава инструкции на РИК да записва листата. Решението на съда е дефинитивно.

Според РИК – Стара Загора показаните на механически притежател електронни документи не извършват формалните условия на чл.255, ал.1 от ИК, заради което и РИК приема, че липсват годно подписани предложение. В решение № 742-НС от 14.10.2021г. ЦИК приема, че направеният от РИК – Стара Загора извод е верен включително по съображения, че „ наредбите на Закона за електронния документ и Регламент (ЕС) № 910/2014 на Европейския парламент и на Съвета, са неотносими към производството по регистрация на кандидатска листа за присъединяване в избори по изборното законодателство “, защото в специфичния закон – Изборния кодекс, категорично се уреждат случаите, в които е налице опция за прилагане на електронен автограф. 
Съдът обаче смята, че от приложното поле на ЗЕДЕУУ, уреждащ електронния документ и електронните удостоверителни услуги, са изключени само покупко-продажбите, за които законът изисква квалифицирана писмена форма. " Абсолютно неприемливо е по съображения, че в Изборния кодекс категорично се уреждат случаите, в които е налице опция за прилагане на електронен автограф, по мотив за противното да се одобри, че във всички останали случаи документи в електронна форма /електронни документи, съдържащи електронни изявления/, не могат да се употребяват ", отсича Административен съд-Стара Загора.

Следва изводът, че при формирани електронни документи, съдържащи електронни изказвания, подписани с КЕП, писмената форма на документа се счита за спазена, при равностойна правна мощ на квалифицирания електронен автограф с тази на саморъчния. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР