Административният съд София-област е отменил глобата от близо 125 хил.

...
Административният съд София-област е отменил глобата от близо 125 хил.
Коментари Харесай

Отмениха глобата на Хиполенд

 Административният съд София-област е отменил санкцията от близо 125 хиляди лева на " Хиполенд ", наложена от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Това излиза наяве от решение на съда от 17 май 2021-а.

Припомняме, че антимонополната комисия наложи санкция на компанията за детски играчки в средата на ноември 2020-а. Според решението на Комисия за защита на конкуренцията търговецът е заблудил клиентите си с рекламна акция " -40% определени модели Lego " през април 2020-а. Проверката на Комисия за защита на конкуренцията потвърдила, че в рекламната акция липсва напътствие, че в действителност става дума за лимитирани количества от промотираните продукти. Съдебният състав обаче не споделя този юридически извод на Комисия за защита на конкуренцията и приема, че провежданата от " Хиполенд " реклама, не е заблуждаваща.

От решението на съда излиза наяве, че " от показаните по преписката информации за стоковите наличия преди и след обсъжданата рекламна акция, от участвалите 99 продукта, първоначално са били налични общо 2550 броя. В рамките на промоцията са били продадени общо 973 броя, като в последния ден - 26.04.2020 година, при търговеца е имало налични общо 1558 броя от 93 продукта. Следователно са били изчерпани дефинитивно единствено шест от всички взели участие в промоцията 99 продукта. В този смисъл не може да са одобри, че не е било обезпечено задоволително количество от рекламираните артикули в границите на цялата акция ".

Съдът постановил още Комисия за защита на конкуренцията да заплати 2000 лв. хонорар на юриста на " Хиполенд " и 50 лева държавна такса.

Важно е да отбележим, че решението на Административния съд може да се апелира пред Върховния административен съд в 14-дневен период.

Припомняме, че проблемите на " Хиполенд " с държавните институции започнаха, откакто в разгара на митингите притежателят й Мариан Колев застана на страната на недоволните. Колев разгласява отворено писмо на формалния профил на компанията си с позиция за 17-годишния си наследник, който е потърпевш, откакто е бил напръскан със сълзотворен спрей на митинга пред Народното събрание. След което " Хиполенд " стана обект на масирано внимание и проверки от Националната организация по приходите и Икономическа полиция.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР