Административният съд София-град (АССГ) опроверга информация от последната публикация на

...
Административният съд София-град (АССГ) опроверга информация от последната публикация на
Коментари Харесай

Съдът оповерга, че дело на съпругата на Нотариуса е гледано от близка съдийка до Нотариуса

Административният съд София-град (АССГ) опроверга информация от последната обява на Антикорупционния фонд (АКФ), в която се показва, че арбитър Маргарита Немска е била избрана за арбитър - докладчик по секретно административно дело на брачната половинка на Мартин Божанов-Нотариуса - Гергана Божанова.

Според два самостоятелни източника, единият от Софийска градска прокуратура (СГП), това е секретното дело на Гергана Божанова – брачна половинка на Мартин Божанов – Нотариуса за отнетия ѝ достъп до класифицирана информация. Отнемането на достъпа е станало причина за освобождението ѝ от Главна дирекция „ Борба с проведената престъпност “ – Министерство на вътрешните работи (ГДБОП).

Делото е разпределено на арбитър Маргарита Немска, която се произнася в интерес на Божанова. Решението ѝ е доказано и от Върховния административен съд (ВАС). Предвид секретността на делото документалното потвърждаване на информацията с безспорна сигурност от страна на АКФ е невероятно. “

Софийска градска прокуратура (СГП) декларира, че не е предоставяла публична информация по отношение на данните, които са изложени от АКФ.

Във връзка с следствието по досъдебно произвеждане за определяне на незаконна активност на Мартин Божанов и за инспекция на данни, предоставени от ГДБОП-МВР, е изискана информация от Административен съд - София град за формирани административни каузи в АССГ със страна Г. Божанова. От предоставената информация от АССГ е видно, че в АССГ има едно формирано дело с жалбоподател Г. Божанова, което е против Заповед № 8121К-9226/29.07.2021 година на министъра на вътрешните работи, с която е прекъснато служебното ѝ правно отношение като държавен чиновник в Министерство на вътрешните работи. Съдия-докладчик по това дело не е арбитър М. Немска. 

С оглед недопускане заблуждаването на обществеността и разпространението на погрешна информация, считаме за належащо да посочим законовата процедура за обжалване на отвод за издаване на позволение за достъп до класифицирана информация. Процедурата е ясно и тъкмо уредена в Закона за отбрана на класифицираната информация (ЗЗКИ). Съгласно член 62 и сл. ЗЗКИ отводът за издаване на позволение за достъп до класифицирана информация може да се апелира пред Държавна комисия по сигурността на информацията (ДКСИ), чието решение предстои на обжалване пред тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС). Решението на Върховен административен съд е дефинитивно.

Законовата подготвеност на съда не се дефинира от „ секретността “ на делото, с цел да се твърди, че: „ поради секретността на делото документалното потвърждаване на информацията с безспорна сигурност на АКФ е невероятно. “ Във връзка с това няма по какъв начин арбитър в АССГ да преглежда дело от компетентността на Върховен административен съд. Тези обстоятелства са видни от самата нормативната уредба, а не се извеждат при запознаване с материали по съответно секретно дело.

 

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР