Административният съд на Пловдив отхвърли жалба на собствениците на баня

...
Административният съд на Пловдив отхвърли жалба на собствениците на баня
Коментари Харесай

Проектът за реставрация на баня „Орта мезар” затъна в административна каша

Административният съд на Пловдив отхвърли тъжба на притежателите на баня Орта мезар против отхвърли на основния проектант на „ Централен ” да издаде строително позволение за обекта.
Прочетете още
Районната администрация се базира на член 145, алинея 4 от Закона за устройство на територията, който гласи, че  в едногодишен период от одобряването на капиталовите планове,възложителят не  е направил искане за приемане на позволение за градеж,проектът губи правно деяние.

От правосъдното решение излиза наяве, че вложителят „ Бига ” ООД има утвърден план за „ Реставрация, консервация, реорганизация, акомодация и експониране на баня „ Орта Мезар ” от 9 септември 2019 година  Дружеството е поискало издаването на строително позволение при утвърждението на капиталовия план, само че районната администрация не се е произнесла. На процедура това значи безмълвен отвод, само че вложителят не го обжалвал. Така утвърденият капиталов план е изгубил правното си деяние на 9 септември 2020 година Затова администрацията на регион „ Централен ” е отхвърлила и второ заявление на вложителя от 15 декември 2022 година

Решението може да бъде обжалвано във Върховния административен съд в период от 14 дни.

В случай, че вложителят не апелира или висшата инстанция още веднъж отсъди в интерес на регион „ Централен ”, планът би трябвало да бъде импортиран още веднъж в администрацията. Ако по него са нанесени основни корекции, евентуално ще би трябвало да мине и през ново разглеждане в НИНКН.

Старата социална баня Орта мезар е строена през XVI-XVII в. Намира се в тогавашния еврейски квартал „ Орта мезар ”. Макар че е известна като „ Орта мезар ”, в турско време се е казвала „ Ени хамам ” (новата баня). Разположена е на тогавашния основен търговски път от Одрин за Перущица, където са се намирали турските махали.

Банята е единична с едноосов проект. Ходовата линия е с преходни пространства. От основния впод се минава от едно в друго пространство – през съблекалня, през хладно помещение (соуклук), през горещо помещение (съджаклък) и се доближава до пет къпални (халвети). Достъпът и обслужването на пещта и котлите за топла вода е извън. Няма функционална връзка сред банята и помещението с котлите.

След затварянето на хамама и дългото прилагане на постройката недвижима културна полезност като магазин, след пожари и нападения на бездомници,

Сградата  монумент на културата бе благосъстоятелност на предприемача Радослав Бозуков, които си отиде без време преди две години.  След кончината му брачната половинка му Велислава Бозукова и компания „ Бига ” ООД се  заеха да осъществят фантазията на Радо Бозуков Орта мезар да бъде възобновена.

Проектът планува тя да бъде превърната в арт кафе-галерия. Дело е на арх. Илко Николов и неговото студио „ Арконт-А ”.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР