Административният ръководител на Специализирана прокуратура Валентина Маджарова потвърди отрицателното си

...
Административният ръководител на Специализирана прокуратура Валентина Маджарова потвърди отрицателното си
Коментари Харесай

Маджарова: Внесеният законопроект за спецправосъдието е различен от представения за публично обсъждане

Административният началник на Специализирана прокуратура Валентина Маджарова удостовери негативното си мнение по законопроекта на Министерство на правораздаването за изменение и допълнение на Закона за правосъдната власт, с който се планува закриване на спецсъдилищата у нас. Това оповестиха от пресцентъра на спецпрокуратурата.

Това тя направи в в допълнение мнение към огласеното в хода на публичното разискване на законопроекта. Маджарова показва, че утвърденият от Министерски съвет и импортиран в Народното събрание законопроект е значително друг от законопроекта, показан за публично разискване.

На второ място, спомагателното мнение е стимулирано от грубото нарушение на правилото за явен развой на публични съвещания при приемането на закони, категорично посочен в Доклада за върховенството на закона за 2021 година на Европейската комисия за България. На страницата на Народното събрание не бяха оповестени частичната оценка за влияние и мнението за сходство на законопроекта с Европейската спогодба за отбрана на правата на индивида. Не бе качена на уеб страницата за публични съвещания. и позицията на Специализираната прокуратура по оферти за разискване законопроект.

Подобни „ механически пропуски “ нарушават чл.70, алинея 2 от Правилника за организацията и активността на Народното събрание и жестоко погазват условията за гласност, бистрота и аргументираност, към които следва да се придържа законодателният развой в демократичното общество, сочи Маджарова.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР