Административните наказания са между 30 лв. за велосипедист и 50

...
Административните наказания са между 30 лв. за велосипедист и 50
Коментари Харесай

Глобяваме водачи на тротинетки не само за управление в центъра, но и за липса на екипировка

Административните санкции са сред 30 лева за велосипедист и 50 лева за ИЕПС

Велосипедистите и водачите на електрическите тротинетки започнаха да основават от ден на ден проблеми. Често ги засичаме несъобразителни водачи да препускат по пешеходните зони в центъра на града. Не са малко и пътните произшествия с тяхно присъединяване. Всичко това наложи органите на реда да стартират огромна акция, а първите извършители към този момент са санкционирани. За последните два месеца 97 души са отнесли административно наказване за ръководство на велосипед или ИЕПС (индивидуални електрическите транспортни средства) в неразрешените зони. 

Флагман.бг беседва със старши контрольор Петко Ружев – шеф група „ Охрана на публичния ред “ в бранш „ Охранителна полиция “ при Първо РУ-Бургас.

- Старши контрольор Ружев, какъв брой са санкционираните колоездачи и водачи на ИЕПС през последните два месеца?

- Последните данни, с които разполагам са: общо 97 са установените нарушавания на велосипедисти и на водачи на ИЕПС (индивидуално електрическо транспортно средство ) , като от тях са формирани 76 фиша на велосипедисти и 16 фиша за водачи на ИЕПС. Има формирани 4 административни акта за ИЕПС и 1 акт на велосипедист. Нарушенията най-вече са придвижване в региона на бул. „ Алеко Богориди “ и ул. „ Александровска “, които са главните пешеходни артерии в града. Тоест, те са неразрешени за велосипедисти и ел. тротинетки! Относно региона на Морската градина, където има построени велосипедни алеи, би трябвало да означи, че  законът за придвижване по пътищата разрешава те да се употребяват от водачите на ИЕПС. В случай, че няма велоалея и велосипедистите и водачите на ИЕПС имат ангажимент да се движат допустимо най-вдясно по пътното платно. Единствено ограничаване има за ИЕПС - те могат да се движат по пътища с позволена скорост до 50км/ч. Тоест съвсем цялата мрежа на Бургас, защото рестриктивните мерки в града на множеството места са точно до 50 км/ч. На водачите на ИЕПС е неразрешено да развиват по-висока скорост от 25км/ч. , само че и в това време им е позволено да се движат по трасета, където оптималната скорост е 50 км/ч. В тази връзка започва и акцията на Община Бургас по отношение на ограничение на скоростта на ИЕПС ( ). 

- Какви са санкциите за тези, които решат да преминат с колелото/тротинетката си през центъра на града?

- За нарушите, които са с ИЕПС цената на санкцията е 50 лева, а за велосипедисти – 30 лева Това са санкции по фиш и несъмнено, в случай че лидерът не е склонен, му се сформира акт, само че стойностите са същите. Засега напъните ни са съсредоточени към тези две улици, защото те са най-натоварени с пешеходци, деца и посетители на града, заради тази причина скупчването на толкоз доста хора и велосипедисти и ел. тротинетки е причина за основаване на заплаха за придвижването и за двете групи. Деца до 12-годишна възраст, които ръководят колела по централните улици на Бургас, не подлежат на санкция.

-  Каква екипировка би трябвало да имат колоездачите и водачите на ел. тротинетки?

- Съгласно Закона, велосипедистът би трябвало да има устройство за лъчение на бяла или жълта светлина начело и червен светлоотразител откъм гърба на колелото. Същото е и за тротинетките. Те би трябвало да бъдат оборудвани начело с бяла или жълта светлина, а откъм гърба – алена. Съответно лидерът на велосипеда отвън обитаемоте места и в тъмната част на денонощието или при понижена видимост би трябвало наложително да бъде със светлоотразителна жилетка. Водачът на ИЕПС пък е задължен да е с включена светлина и също така в случай че е до 18 години да бъде оборудван с каска. Не би трябвало да държи кормилото с една ръка, да развива скорост не по-висока от 25 км/ч., да не транспортира други лица, да се движи в улици с пътен знак Г13 – това е пътна лента или платно за придвижване единствено на транспортни средства от постоянните линии за публичен транспорт на пасажери (бус лентата- б.а.)

-  Ако липсва част от оборудването подлежат ли на глоба велосипедистите или водачите на ИЕПС?

- Ако липсва част от оборудването санкциите са от 20 до 30 лева За тротинетките е 50 лева

- Колко рисков за придвижванията по пътищата може да бъде пийнал велосипедист или лидер на тротинетка?

- Законът не планува наказване за велосипедисти, които са използвали алкохол. Водачите на тротинетки обаче попадат в тези членове на закона, в които са закрепени моторните транспортни средства, защото те са участници в придвижването. Те подлежат единствено на административно наказване, само че няма ка да бъдат отнемане или преследвани по наказателна отговорност. За тях важи същата норма като при водачите на МПС - над 0,5 промила следва санкция.

Факт е, че произшествията с електрически тротинетки стартират да зачестяват.  Ето някои от най-фрапантните случаи, за които Флагман.бг писа:





Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР