Административен съд – Враца основава своята дейност върху принципите на

...
Административен съд – Враца основава своята дейност върху принципите на
Коментари Харесай

Оцениха с Отличен работата на Административния съд във Враца през 2020 г.

Административен съд – Враца основава своята активност върху правилата на господство на закона, безпристрастност, неприкритост, досегаемост и бистрота. И през миналата, сложна за всички 2020 година, с оглед изключителната епидемиологична конюнктура в Република България, активността му бе подчинена на главната цел на правораздаването – отбрана на правата и законните ползи на жителите, юридическите лица и страната.
През 2020 година в Административен съд – Враца са формирани 671 каузи и дружно с останалите висящи към началото на интервала 187 каузи, общият брой каузи за разглеждане през годината е 858, от които 500 са първоинстанционни, а 358 са касационните каузи. От общия брой каузи за разглеждане свършени са 696 каузи (81.12%) и останали висящи 162 каузи (18.88%). Със правосъден акт всъщност са завършили 512 каузи, прекъснати са производствата по 184 каузи. Проведени са общо 79 открити правосъдни съвещания. През отчетния интервал правораздавателната активност в съда се осъществяваше от четирима съдии, от които един командирован, заради което действителната натовареност към всички каузи за разглеждане е 18.26 каузи на месец, а към свършените е 14.81 каузи на месец.
На съображение Наредба № 1 от 01.02.2019 година за придобиване на юридическа дееспособност, издадена от Министъра на правораздаването, в действие от 01.01.2020 година, за първи път от основаването си в Административен съд – Враца започва образование на кандидат-юристи. Епидемичната конюнктура не попречи на сполучливото образование на 13 кандидат-юристи през 2020 година, като то се провежда и организира по метод, съгласуван в най-голяма степен с въведените противоепидемични ограничения.
С цел повишение на качеството на правосъдните актове и през 2020 година в Административен съд – Враца продължи практиката да се организират общи събрания, на които се проучва практиката на Върховен административен съд по върнатите от инстанционен надзор каузи, без значение от резултата.
„ През миналата година магистратите и чиновниците работиха стимулирано, професионално, с възприятие за отговорност и принадлежност към екипа, което способства за високия стандарт в обслужването на жителите и се реализираха доста положителни резултати при насрочването, разглеждането и решаването на делата, макар изключителната епидемиологична конюнктура. Независимо от високото натоварване, при което работи съставът на съда, не се позволи намаление на индикаторите по отношение на срочност и качество “, уточни в доклада си ръководителят на Административен съд – Враца Миглена Раденкова.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР