Административен съд - София град (АССГ) е разпоредил в еднодневен

...
Административен съд - София град (АССГ) е разпоредил в еднодневен
Коментари Харесай

Съдът разпореди Областната управа да предостави данни за демонтажа на ПСА

Административен съд - София град (АССГ) е разпоредил в еднодневен период Областна администрация София да показа данни за основанието на осъществените дейности по разглобяване на бронзовите фигури на Паметника на Съветската войска.

Разпореждането на съда е от 13 декември, по дело формирано по тъжба на Гражданска платформа " Изправи се.БГ " с искане за прекратяване на процеса по ремонт.

Към сегашния миг преписката не е предоставена. АССГ ще се произнесе неотложно по формираната бърза процедура след нейното складиране.

аботата по демонтажа на Паметника на руската войска продължава и през днешния ден. Процесът започна на 12 декември. Това бе оповестено от регионалния шеф на София-град Вяра Тодева. Тя изясни, че идващите стъпки са демонтираните фигури да бъдат сортирани, разказани и извозени до мястото, на което ще бъдат съхранявани. След което се възнамерява възлагането на социална поръчка за самата реституция. Областният шеф напомни, че паметникът не е реставриран 70 години. По думите ѝ по тази причина е предоставено проучване, което е посочило, че има съществени пукнатини във фигурите. Вяра Тодева добави, че след реставрацията фигурите ще бъдат изложени на уместно място в Музея на социалистическото изкуство, като се обследва и нов терен за тях. 

Във връзка с демонтажа, на съображение писмо от регионалния шеф, от Столичната дирекция на вътрешните работи оповестиха, че в региона ще има засилено полицейско наличие, до момента в който трае процесът. В пространството към паметника са построени контролно-пропускателни пунктове и са поставени ограждения,предава Българска телеграфна агенция.

Вчера регионалният шеф на София изясни, че проектът за демонтажа на фигурите и барелефите на Паметника на Съветската войска е разчетен за 59 дни. Разчетите демонстрират, че демонтажът ще коства 260 000 лв., които включват всички действия, в това число и обезпечаването на защита за идващите 12 месеца, добави Тодева. 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР