Административен съд – Варна отмени Решение № 768-3/10.12.2021 г., по

...
Административен съд – Варна отмени Решение № 768-3/10.12.2021 г., по
Коментари Харесай

Съдът отмени решенията на Общински съвет – Варна, с които се дава съгласие Община Варна да стане акционер в Пълдин туринвест АД

Административен съд – Варна анулира Решение № 768-3/10.12.2021 година, по Протокол № 22 от съвещание на Общински съвет – Варна, с което Общински съвет - Варна анулира свое Решение № 638-2, признато по Протокол № 18 от съвещание, извършено на 02.05.2017 година, оповестиха от пресслужбата на съда.

С Решение № 638–2/02.05.17 година Общински съвет - Варна е дал единодушие за безплатно прекачване от Община Варна на Държавата, посредством Министъра на стопанската система, на 16 314 400 броя безналични акции, всяка от които с номинална стойност 1 (един) лев, представляващи 29 на 100 от капитала на " Международен панаир Пловдив “ АД и е упълномощил Кмета на Община Варна да подписа контракт за безплатно прекачване на собствеността върху акциите с Министъра на стопанската система, както и да извърши всички други правни и в действителност дейности за прекачване на акциите. 

Съдът анулира и Решение № 768-3-1/10.12.2021 година, по Протокол № 22 от съвещание на Общински съвет - Варна, с което общинският съвет дава единодушие Община Варна да стане акционер в " Пълдин туринвест “ АД, гр. Пловдив и да апортира в капитала на " Пълдин туринвест “ АД, гр. Пловдив, притежаваните от Община Варна 16 314 400 броя елементарни поименни безналични акции с право на глас в Общото заседание на акционерите, като разпорежда и упълномощава Кмета на Община Варна да предприеме и извърши всички нужни в действителност и правни дейности по осъществяването на решението.

Делото бе формирано по тъжба на Областния шеф на област с административен център гр. Варна, според пълномощията му по член 45, алинея 4 от ЗМСМА, където се споделя: " регионалният шеф упражнява надзор за правомерност на актовете на общинските препоръки, в случай че в закон е планувано друго. Той може да върне незаконосъобразните актове за ново разискване в общинския съвет или да ги оспорва пред съответния административен съд. “

В претекстовете си съдът сочи, че оспорените решения на Общински съвет - Варна са признати при позволени в хода на производството основни нарушавания на процесуалните правила и са нарушени правила на административния развой за правота, тъждество, досегаемост, гласност и бистрота, поредност и предвидимост. " Допуснато значително процесуално нарушаване в производството по издаване на акта е независимо съображение, налагащо неговата анулация като унищожаем административен акт “, се споделя в решението на съда.

Решението предстои на обжалване с касационна тъжба пред Върховния административен съд на Република България в 14- дневен период от известието до страните.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР