адържане на урина, недостатъчна консумация на вода, неглижиране на настинки,

адържане на урина, недостатъчна консумация на вода, неглижиране на настинки, ...

Вредни навици, които увреждат бъбреците.


адържане на урина, недостатъчна консумация на вода, неглижиране на настинки, са само част от лошите ни навици, които излагат на риск здравето на бъбреците ни. Органи, участващи в образуването на червени кръвни телца, регулират кръвното налягане, детоксикират вътрешните органи, елиминират излишните течности, контролират всички основни минерали, съдържащи се в кръвта.

Кои други навици могат да нарушат функцията им?

Продължително седене

Знаете ли, че редовната физическа активност спомага за регулиране на кръвното налягане и поддържане на нормален метаболизъм на глюкозата? Все фактори, които са важни за поддържане на бъбречното здраве. Седенето за дълги периоди от време без движение може да увеличи риска от бъбречно заболяване с 30%. Ако работата ви е зад бюро и седите продължително, опитайте се 2-3 пъти седмично да спортувате или ходете повече пеш.

Претоварване

Вдигането на твърде тежки предмети, претоварването с тежести в спортната зала, като цяло тежката физическа активност, може да навреди на здравето на бъбреците. Състоянието е познато още като рабдомиолиза, при което набраздената мускулна тъкан, наречена миолиза се разпада и освобождава мускулния белтък в кръвния поток. Състоянието може да протече и без симптоми.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
Автор: Михаела Лазарова

Източник: dnes.bg