Адаптирани ваксини срещу новите щамове ще бъдат доставени най-рано през

...
Адаптирани ваксини срещу новите щамове ще бъдат доставени най-рано през
Коментари Харесай

Богдан Кирилов:Адаптирани ваксини срещу новите щамове ще бъдат доставени най-рано през месец май

Адаптирани ваксини против новите варианти ще бъдат доставени най-рано през месец май. Такава ваксина в този момент няма, първите резултати се чакат през април. Това сподели шефът на Изпълнителната организация по медикаментите Богдан Кирилов в предаването „ Говори в този момент " по Българска национална телевизия.

Има няколко теории дали имунизацията да бъде едновалентна, двувалентна или поливалентна. На този стадий рекомендацията е за слагане на бустерна доза, само че четвърта не се предлага, добави Кирилов.

По думите му в последните седмици се стига до усложнения в доставките и обезпечаването на някои медикаменти, главно за лекуването на КОВИД-19. Много значимо да има вярно обмисляне от страна на производителите, акцентира Кирилов. Агенцията по медикаментите се стреми да намира различни способи за доставка. „ Обсъжда се издаване на позволения за успореден импорт, за приложимост на медикаменти със същите дейни субстанции ", изясни той.

Към момента към 350 продукта са в листата с ограничавания за експорт. Продуктите, за които има дефицит, попадат в този забранителен лист, сподели Кирилов.

Относно повишаването на медикаментите той изясни, че за всеки лекарствен артикул има оптималната цена. „ Над пределната цена не може да се продава, само че когато има отстъпки, цената е по-ниска. Когато тя отпадне, се усилва цената. Това се следи в последните седмици ", изясни шефът на Изпълнителната организация по медикаментите.

В момента в страната са налични от всички позволени ваксини. „ Има и пета позволена ваксина - тази на „ Новавакс ", която обаче към момента не се доставя в Европейски Съюз. Очаква се през март. В момента Министерството на здравеопазването води диалози с Европейската комисия и компанията производител за обезпечаване ", сподели Кирилов.

Лекарствените артикули против КОВИД-19 имат противопоказания, като множеството лекарства, съобщи Кирилов. Според него цената ще бъде съпоставима с тази на медикаменти, които все още се употребяват за КОВИД. Важно е постоянно да бъде направена консултация с медицински експерт, акцентира той.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР