actualno.comЦелта на ЕС да увеличи разходите за отбрана до 22,5

...
actualno.comЦелта на ЕС да увеличи разходите за отбрана до 22,5
Коментари Харесай

Доклад: Разходите за отбрана на ЕС са прекалено малки за амбициите му

actualno.com

Целта на Европейски Съюз да усили разноските за защита до 22,5 милиарда евро през идващото десетилетие не е задоволителна за упоритостите му в бранша. Това показва Европейската счете палата в своя годишен обзор на документа за съдействие и политика в региона на отбраната на Блока, написа основаното в Брюксел издание EURACTIV, представено от организация " Фокус ".

Ако Европейски Съюз се опита да се отбрани без помощ от огромния си съдружник в НАТО, Съединените щати, „ се счита, че ще е нужна инвестиция от няколкостотин милиарда евро, с цел да се преодолее настоящата бездна във опциите “, се акцентира в отчета. „ Значимите и некоординирани съкращения в бюджетите за защита на страните членки, дружно с незадоволителните вложения, се отразиха върху военните им качества “, разясняват специалистите.

Джухан Pартс, някогашен естонски министър председател, който е член на Европейската счете палата, на която е предоставено да управлява разноските на Европейски Съюз, назова несъответствието сред упоритостите и предлаганите запаси „ голямо “. Той сподели пред AFP, че “пълномащабното военно обмисляне (от ЕС) е повтаряне на НАТО ”, само че означи, че това е проблем за политиците, а не за инспекторите.

Въпреки това Рартс посочи, че членът на НАТО Англия съставлява към една четвърт от общите разноски за защита на страните членки на Европейски Съюз - понастоящем главната национална военна мощ на Европейски Съюз, дружно с Франция - напуща блока и това би трябвало да накара да се замислят тези, които желаят да преодолеят разликата сред разноските и стратегическите цели.

„ Ако доста огромен член с голям боен бюджет и сили напусне Европейски Съюз, тогава тази разлика ще стане още по-голяма “, сподели той. „ Ако в този момент приказваме за „ стратегическа автономност “ и това противоречие (в ресурсите), тогава, в случай че най-големият (военен) член напуща, стратегическата автономност става още по-нереалистична “, означи Джухан Рартс.

Европа, изключително Франция, от ден на ден гледа на основаването на обща дарба за защита със „ стратегическа автономност “, която да съпътства икономическата ѝ тежест на международната сцена.

Ето за какво за бюджетния цикъл на Блока за 2021-2027 година, той има намерение да усили разноските за защита 700%, от 2,8 милиарда евро през сегашния дълголетен цикъл.

Но има опасения, подчертани в отчета, че самодейността ще се припокрива с доста от това, което прави НАТО. Всички, с изключение на пет от актуалните страни членки на Европейски Съюз, са в НАТО. Докладът отбелязва, че страните от Европейски Съюз не споделят общо разбиране за опасност или визия от какво тъкмо би трябвало да се състои защитата или даже правила за ангажиране.

Някои страни членки, да вземем за пример, „ са склонни да се концентрират върху териториалната защита срещу военните закани, отправени от Русия, до момента в който други са по-ориентирани към провокациите за сигурността, зараждащи от Северна Африка или Близкия изток “. В резултат на това методът на Европейски Съюз към защитата е „ неразбираем “.

С новата Европейска комисия и неотдавнашното основаване на ДГ „ Отбранителна индустрия и космос “ Европейски Съюз цели да се оправи с раздробената отбранителна промишленост на блока и да внесе актуалните отбранителни начинания като непрекъснато структурирано съдействие на Европейски Съюз (PESCO), което към момента не е основано във Фонда за европейска защита и вероятен обединен щаб на Европейски Съюз за военни интервенции под управлението на Комисията.

Един от инструментите, Европейският фонд за защита, който е предопределен да подкрепя финансово европейските планове за научни проучвания и развойна активност в целия Блок, би трябвало да стартира работа след привършване на договарянията за бюджета на Европейски Съюз до края на тази или началото на идната година.

 

 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар: