Actualno.com представя краткия преглед на печата, посветен на акцентите от

...
Actualno.com представя краткия преглед на печата, посветен на акцентите от
Коментари Харесай

Новини или Novini: Картината на печата за 31 януари

Actualno.com показва късия обзор на печата, отдаден на акцентите от вестниците, за днешния 31 януари, петък.
" 24 часа "
Един учител ще може да взе участие в акредитацията на един университет. Министърът на образованието ще подписва контракт за ръководство с ректорите, а неизпълнението му ще води до понижаване на размера на дотацията на университета.
Поправките в Закона за висшето обучение плануват да се сътвори национална карта на висшите учебни заведения, която ще дефинира профилната и териториалната конструкция на ВУЗ-овете по професионални посоки и специалности от контролираните специалности. Тя би трябвало да е подготвена 1 година след приемането на закона.
Договори ще подписват ректорите, на които им остават повече от 2 години от мандата. Преподаватели над 65 години няма да имат право да бъдат избирани на управителна служба.
Акредитацията остава институционална и програмна. Институционалната ще е в границите на 6 години по скалата от 0 до 10. Университет, получил по-ниска оценка от 4, няма да получава акредитация. ВУЗ-ът ще бъде закриван, в случай че до 18 месеца не извърши рекомендациите на Националната организация за оценяване и акредитация.
Програмната акредитация ще е за 4 години, като всяко професионално направление ще се прави оценка по едно и също време във всички университети. Оценката също е от 0 до 10. Тези с оценка от 4 до 5,99 ще имат право да образоват единствено бакалаври. Отличниците с оценка от 8 до 10 ще имат и докторантски стратегии.
" Монитор "
С 5 на 100 е намалял вносът у нас от Обединеното кралство в месеците преди Brexit. Стоки за 759.1 млн. лв. сме купили от януари до края на октомври предходната година, до момента в който за същия интервал преэ 2018 година импортът е бил за 797.9 млн. лв., демонстрират предварителните данни на Национален статистически институт. Търговското салдо продължава да е позитивно през последните 9 години като се изключи 2016 година
Англия е на 11-то място в нашия експорт за 2018 година и на 18-то място в нашия импорт. Най-много от Острова през 2018 година сме купували коли и медикаменти, следвани от алкохол и машини. В противоположна посока за Острова отиват елементи за транспортни средства и медикаменти. Част от новите артикули, които сполучливо се продават на Острова, са мебели. Няколко компании в областта на осведомителните и информационните технологии също се постановат на пазара. Към септември 2019 година директните вложения на Англия в България са 159.8 млн. евро, демонстрират данни на икономическото министерство.
" Труд "
Ресторанти и заведения няма да може да бъдат запечатвани за дребни отклонения сред регистрирания оборот на касовия уред и наличните пари в касата. Тази смяна в нормативните документи може да бъде направена, с цел да бъдат дадени гаранции на ресторантьорите, че в случай че съзнателно извършват отговорностите си, обектите им няма да бъдат запечатвани.
В момента за неиздаване на касова записка комерсиалният обект може да бъде запечатан за период до 30 дни. Тази глоба беше въведена поради най-посещаваните заведения, които не биха се стреснали от нито една санкция, в случай че вършат 50-100 000 лева оборот единствено в петък вечер.
Някои от ресторантьорите, които бяха на митинг пред Народното събрание, обаче изясняват, че в случай че данъчни намерят суми от бакшиши в касата, може да ги запечатат. Реално такива случаи няма, никой не запечатва търговски обект за дребни разминавания в сумите, разясниха за " Труд " данъчни. Но в случай че на касовия уред са регистрирани 1000 лева, а наличните пари в касата са 3000 лева явно не става въпрос за бакшиши, а за укриване на оборот.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР