Абу Махди ал Мухандис, убит днес при американски удар в

...
Абу Махди ал Мухандис, убит днес при американски удар в
Коментари Харесай

Да убиеш Инженера - защо САЩ ликвидираха човека на Иран в Багдад

Абу Махди ал Мухандис, погубен през днешния ден при американски удар в Багдад, беше индивидът на Иран в Багдад и зложелател номер едно на Съединени американски щати в Ирак от десетилетия.

През миналата нощ Ал Мухандис почина дружно с близкия си другар, иранския военачалник Касем Солеймани, който отговаряше за иракските въпроси в идеологическата войска на Иран. Самият Ал Мухандис в продължение на няколко десетилетия беше първи сподвижник в Ирак на иранската идеологическа войска. Истинското име на Ал Мухандис е Джамал Джаафар Ибрахими. Той беше вторият човек в " Хашд аш Шааби ", паравоенната коалиция, която значително е проиранска и която към този момент е част от иракските държавни силови структури. Прозвището му Ал Мухандис на арабски значи Инженера.

За финален път той беше забелязан на публично място във вторник. Тогава беше измежду участниците в погребалното шествие за 25-имата проирански бойци, убити от американската авиация. Същият този траурен конвой след това щурмува американското посолство в Багдад с стоманени пръти и други подръчни средства.

Известен с гневните си антиамерикански позиции още преди осемте години на окупация, последвали нашествието в Ирак през 2003 година, Абу Махди ал Мухандис е " отличен образец за

метода, по който Иран изплете своята мрежа от близки сътрудници

в Ирак ", споделя пред " Франс прес " Филип Смит, експерт по въоръжените шиитски групировки. " Беше обвързван с всички съществени мрежи на Иран в Ирак. Той няма еквивалент, той е съвършеното олицетворение на тези връзки, създавани в продължение на десетилетия ", споделя специалистът.

Ал Мухандис - с късо подстригана бяла брада, който се появяваше на публични места, на фронтовата линия или по време на конференции, както в костюм, по този начин и във военна униформа - е роден през 1953 година в Басра, големия петролен град на южното крайбрежие на Ирак, граничещо с Иран. През 80-те години на предишния век Ал Мухандис, който има двойно иракско-иранско поданство и приказва свободно фарси, води борба против иракския деспот Саддам Хюсеин от иранската страна на границата.

По това време той е върховен пълководец в бригадите " Бадр ", иракски бойни елементи, основани в Иран, с цел да се борят на иранска страна във войната против Ирак (1980-1988 г.). През това десетилетие Ал Мухандис е упрекнат, че е забъркан в кървавите атентати против посолствата на Франция и Съединени американски щати в Кувейт през 1983 година Заради тези детонации той даже задочно е наказан на гибел. През 2005 година обаче Ал Мухандис, завърнал се най-сетне в родината си, заема за малко място в иракския парламент според новата политическа система, открита от неговия американски зложелател в Ирак след Саддам. Тук той оказва помощ за сформирането на Бригадите на Партията на бога - " Катаиб Хизбула ", проиранска секта, част от " Хашд аш Шааби ". Вашингтон упреква бригадите, че стоят зад серия от ракетни набези против негови обекти в Ирак.

През 2009 година Бригадите и Ал Мухандис бяха включени в американския терористичен лист. Съединени американски щати упрекват иракския пълководец, че е провел мрежи за трафик на оръжия и е взел участие в атентати против западни посолства и опити за убийства в района. Според експерта Майкъл Найтс Ал Мухандис " е

доста по-голям зложелател номер едно на Съединени американски щати от всички проирански фракции

в Ирак, взети дружно ". Той е същинският началник на " Хашд аш Шааби ", макар че публично е номер две в групировката. Усърдно работи, с цел да трансформира обединението в единна организация, която в никакъв случай не е била под контрола на иракския министър председател или на командването на иракските постоянни сили, споделя специалистът.

Ал Мухандис си печели лоялността на бойците на " Хашд аш Шааби ", обезпечава си и огромни финансови приходи, по-специално от трафика в Ирак, върху който обединението наскоро иззе контрола от групировката " Ислямска страна ". За специалиста Найтс Абу Махди ал Мухандис е " централната нервна система " на Корпуса на гвардейците на ислямската гражданска война, идеологическата войска на Иран.

Но макар че беше централна фигура, този човек беше доста безмълвен. Едва през лятото той наруши мълчанието, с цел да упрекна Съединени американски щати и Израел, че стоят зад въздушните удари по няколко бази на " Хашд аш Шааби ". Още е мъчно да се допусна кой може да размени Ал Мухандис, споделя Смит. Защото ще е комплицирано да се откри някой, който да имат такава идеологическа и персонална непосредственост с Иран, показва той.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР