Абсурдното предложение на Мая Манолова да се орежат драстично депутатските

...
Абсурдното предложение на Мая Манолова да се орежат драстично депутатските
Коментари Харесай

Ива Митева предупреди, че популизмът може да закрие държавата

Абсурдното предложение на Мая Манолова да се орежат фрапантно депутатските заплати беше изрично отхвърлено от Народното събрание. Идеята на политика от „ Изправи се.БГ! Ние идваме! “ (ИБГНИ) беше възнаграждението на народните представители да се изравни със междинната месечна заплата в публичния бранш. Съпротивата беше поведена персонално от ръководителя на Народното събрание Ива Митева, която грубо поряза някогашната социалистка, като изясни, че сходна популистка мярка може да се отрази пагубно на обществените институции.

В речта си от парламентарната естрада Митева искрено съобщи на Манолова, че не схваща метода, по който се образуват заплатите в системата на държавното ръководство. Тя подсети, че съществува взаимозависимост сред депутатското заплащане и заплатите, които получават в органите на изпълнителната власт, регулаторите и други „ Не е концепцията да се завърши тази страна и да се закрият всички институции, тъй като, съгласете се, че в случай че ръководителят на Народното събрание, министър-председателят и президента получават по 1500 лева, какъв брой ще получават надолу по веригата? Ами, един специалист ще получава по 200-300 лева Просто по този начин се образуват заплатите в страната “, установи шефът на Народното събрание.

По думите й, належащо е да стартира да се мисли за нов, обединен метод, по който да се дефинират заплатите в държавния бранш, с цел да изчезнат несъответствията и фрапантните разминавания, които се следят сега. И уточни, че като начало Народното събрание би трябвало да изиска информация от регулаторите и изпълнителната власт какви пари получават, с цел да се разбере същинската картина. „ Апелирам откровено да престанем с този популизъм, а да стартираме в действителност да работим в тази посока и да стартираме в действителност да работим в тази посока, и да създадем по този начин, че заплатите на всички да бъдат почтено и заслужено определяни “, приключи Митева, съпроводена от ръкоплясканията на сътрудниците си.

Засегната от внезапния й звук Манолова реагира: „ Знам, че когато стане дума за заплатите и привилегиите на националното посланичество, се вадят причини от 10 кладенци. Запозната съм с нормативната база. За българските жители, които получават по700 лева заплата, този спор е много двуличен и неуместен. “ И се обърна към депутатите да гласоподават съгласно преценката си.

Парламентаристите явно споделяха гледната точка на Митева, тъй като предлагането на някогашната социалистка получи едвам 8 гласа – 6 от ИБГНИ и 2 от Българска социалистическа партия. Против бяха 109 депутати, а 31 се въздържаха. Сходен беше резултатът и когато беше подложено на гласоподаване друго предложение на Манолова – Народното събрание да спре да покрива разноските на народните представители за дневни и квартирни, а от служебните коли да се остави единствено по един разполагаем на всяка парламентарна група и на всяка парламентарна комисия.

Прозрачност

Депутатите към този момент ще би трябвало да афишират дилемите, които извършват нещатните им сътрудници, както и размера на възнагражденията, които помощниците им получават за работата си. Тези данни ще се вписват в обществения указател на нещатните сътрудници, който се намира на уеб страницата на Народното събрание. До момента такова условие нямаше. Въвеждането му стана по концепция на Митева.

Отново по нейно предложение беше въведена спомагателна наредба на сумите, предоставяни на парламентарните групи, известни като безотчетни пари. Става въпрос за спомагателните разноски, които Народното събрание поема на депутатите, в размер на две трети от главното им месечно заплащане. Парите към този момент ще се превеждат на депутатите по банков път след решение на парламентарните групи. В решенията ще се дефинират разпределението на средствата, тяхното отчитане и надзор. Не стана ясно дали упоменатите решения на парламентарните групи ще са обществено налични.

Малко повече изясненост в харчовете на народните представители ще внесе и смяна, въведена по предложение на Мария Капон (ИБГНИ). До момента депутатите трябваше на всеки три месеца да афишират парите, които са изразходили от спомагателните средства на парламентарните групи. Сега 3-месечният интервал отпадна, т.е., задължението ще би трябвало да се съблюдава от самото начало. Предстои да забележим какъв брой ефикасна ще бъде наредбата, защото съществувалото до момента условие всеобщо не се съблюдаваше.

Ограничения

Досега новоизбрани депутати, които са реализатори по контракти за ръководство на търговски сдружения с повече от 50 на 100 държавно или общинско присъединяване, можеха да запазят тази своя активност, като употребяват неплатен отпуск до края на мандата си. Тази опция обаче отпадна с измененията в правилника. Предложението направи ръководителят на Народното събрание Ива Митева.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР