Абсурдно е посещението у нас на олоколамския митрополит Антоний да

...
Абсурдно е посещението у нас на олоколамския митрополит Антоний да
Коментари Харесай

Горан Благоев: Антоний е с дипломатически паспорт, няма как държавен орган да не е съгласувал посещението му

Абсурдно е визитата у нас на олоколамския митрополит Антоний да не е било в съгласие с Министерство на външните работи и отрасловата Дирекция по вероизповеданията към Министерски съвет. Вероятно за нея са знаели и в президентството. Заместникът на съветския патриарх Кирил пътува с дипломатически паспорт. Това съобщи в студиото на  журналистът и зам.-председател на Републиканци за България Горан Благоев.
„ Четейки на уеб страницата за отдела на външноцърковни връзки, чийто началник е Волоколамския митрополит Антоний, неговото работно посещаване в България е почнало едвам във вторник. Въпросът е какво ще работи той тук? ”, коментира той литургията в Руската черква в София, на която участваха съветският дипломат у нас Елеонора Митрофанова и митрополита, заместител на съветския патриарх Кирил,  и която провокира митинг.

По думите на Благоев с изключение на Митрофанова на литургията са участвали върховен посланик от посолството на Беларус и посланици от Македония и Сърбия. „ Това за мен значи опит за някаква работа, обвързвана с балканското въздействие на Русия. Защото се прокрадна информация, че представителят на Руската патриаршия в София, какъвто имаме от години, в този момент става представител и за Северна Македония. Има такава процедура – един представител да дава отговор за прилежаща страна. По същия метод нунцият на папата в София дава отговор и за Македония. От наша позиция това може да ни поласкае, че руснаци и католици признават нашата непосредственост. Проблем е, че този съветски представител няма да работи за българо-македонските ползи, приятелство и доближаване, а за съветските ползи ”, уточни той.

Според Благоев Синодът ни е знаел, че Антоний е в България. „ Официалната информация е, че Антоний е в България по покана на предстоятеля на Руското подворие архимандрит Васиан Змеев, който е негов зависещ. Но това става с благословията на партиарх Неофит. Съдейки по тази информация на синодалния уебсайт Синодът е знаел, че Антоний идва в България и е дал позволение и утвърдени и неслучайно в литургията е взел участие старши синодален член, какъвто е Ловчанският митрополит Гавриил ”.

 „ У нас идва заместител на съветския патриарх Кирил, надали не идва половината съветски патриарх, и няма по какъв начин да не се знае и в президентството какво се готви. Антоний е с дипломатически паспорт. Ден преди да пристигна в България той е имал литургия в съветската черква в Рим. И допускам, че той от Рим е пристигнал в София ”.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР