Абсолютно не кореспондират с реалността опасенията и твърденията на протестиращите

...
Абсолютно не кореспондират с реалността опасенията и твърденията на протестиращите
Коментари Харесай

Насекомо“ били жертва на фейк кампания заради завода им за мухи в Лозен

Абсолютно не кореспондират с действителността опасенията и изказванията на протестиращите поданици на софийското село Лозен, оповестили се срещу построяването на цех за ларви и мухи, от които в следствие се прави протеин . В това са безапелационни от компанията " Насекомо ", които проведоха показване на активността си пред медиите.

Жителите на село Лозен недоволстват от желанията на компанията " Насекомо " за създаване на плантация за развъждане на ларви край обитаемото място от месец октомври 2021 година, когато стана ясно желанието на компанията да реалокира производството си там от град Елин Пелин.

Тогава бе проведен митинг, а подписката срещу фермата събра близо 4000 подписа от локални поданици които се притесняват, че това произвеждане ще замърси мощно региона. Те дават образец с гр. Елин Пелин, където локалните се оплакват от мощна миризма. Компанията е обвързвана със заместник-министъра на стопанската система от квотата на " Продължаваме промяната " Яна Балникова .
 Жителите на село Лозен на митинг поради плантация за ларви Обновена
Жителите на село Лозен на митинг поради плантация за ларви

Решени са на крайни ограничения

В следствие служебният екоминистър Асен Личев разпорежда възобновяване на процедурата по правене на Оценка за влияние върху околната среда (ОВОС), която от " Насекомо " апелират пред Върховен административен съд.

На 14 март 2022 година новият министър на околната среда и водите Борислав Сандов изтегля от Върховен административен съд процедурата по Оценка на въздействието върху околната среда и то без никакви претекстове , считат недоволните жители. От парламентарната естрада в отговор на депутатски въпрос пък (Сандов - б.р.) се застъпи за построяването на фермата.

Затова жителите на Лозен готвят нов митинг на 3 април . И още - упорстват за оставката на Сандов " заради очевидно изразен лобизъм в корпоративен интерес и дейности в прорез със отговорностите му ", споделят в своя позиция хората от село Лозен.

В същото време от компанията считат, че има акция против тях. " От много време има проведена отрицателна акция против нашата компания. В началото смятахме, че тази акция идва от непознаване на това, което вършим, по тази причина взехме решение, че би трябвало да разбираем за какво хората не би трябвало да се тормозят. Организирахме поредност от дни на отворените порти, уебсайт, в който публикувахме всички документи, позволения и инспекции, срещнахме се с редица представители на екологични неправителствени организации ", сподели шефът на " Насекомо " Ксавие Масернак .

Камен Кръстев от компанията пък даде съответни образци за погрешни, съгласно тях, изказвания. Така да вземем за пример - не било правилно, че щяла да се усили популацията на мухите в региона и да изместят локалните инсекти . Не било правилно, че в Елин Пелин миришело на мърша поради фабрикат а. Представиха и видеоматериали и фотоси от производството, с което можело да срещнат всички интересуващи се.

От компанията изясняват за какво нямало да мирише. Мухите, споделят от " Насекомо ", се отглеждат в затворени кафези , сложени в компактно затворени пространства, които пък са построени от плътни панели без прозорци, а вентилационната система е затворена и няма допир с външната среда. Изградена била и озонираща система.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР