Аахен. Президентът на Франция Еманюел Макрон и канцлерът на Германия

...
Аахен. Президентът на Франция Еманюел Макрон и канцлерът на Германия
Коментари Харесай

Deutsche Welle: Германия и Франция подписаха Аахенския договор за двустранно сътрудничество

Аахен. Президентът на Франция Еманюел Макрон и канцлерът на Германия Ангела Мекрел във вторник подписаха нов контракт за двустранно съдействие, който цели да задълбочи френско-германското другарство, да издигне връзките на „ ново ниво “ и да усъвършенства живота на жителите на двете страни, оповестява Deutsche Welle .
Договорът алегорично бе подписан в немския град Аахен, който е бил столица на Империята на Карл Велики. Освен това двете страни означават 56-ата годишнина от Елисейския контракт за помиряване и съдействие, подписан от Конрад Аденауер и Шарл дьо Гол.
Както отбелязва медията, концепцията не е нова. Париж постоянно е предложил подновяването на контракта през десетилетията, откогато е бил подписан за първи път, макар обстоятелството, че през годините са добавени промени.
Договорът от Аахен ще бъде „ основата за съдействие сред нашите страни “, сподели Меркел преди подписването на новия пакт за другарство.
„ Седемдесет и четири години, един човешки живот, след края на Втората международна война, това, което наподобява явно, се слага под въпрос още веднъж “, съобщи още тя. „ Ето за какво, преди всичко, би трябвало да има нов ангажимент към нашата отговорност в границите на Европейския съюз, отговорност на Германия и Франция “.
Френският президент отговори на „ разпространяващите се неистини “ за контракта и акцентира значимостта на френско-германското помиряване.
„ Онези, които не помнят цената на френско-германското помиряване, се трансформират в съучастници на закононарушенията от предишното. Тези, които... популяризират неистини, нараняват същите хора, които претендират, че пазят, като желаят да повторят историята ни “, сподели френският президент.
Първоначалният контракт датира от началото на 60-те години, единствено 18 години след Втората международна война. На 22 януари 1963 година френският президент Шарл дьо Гол и немският канцлер Конрад Аденауер подписаха историческия Елисейски контракт, който запечата помиряването сред двата някогашни архиврагове.
С подписите си държавните управления се договориха за наложителни съвещания, тясно политическо съдействие и широкообхватен юношески продан. Оттогава повече от 8,4 милиона млади немски и френски жители са взели участие в стратегии за продан в двете страни.
Същността на Елисейския контракт, който единствено разказва процеса на съдействие, няма потребност да бъде променяна - само че това ново удължение има за цел да изпрати политическо обръщение, а точно, че Берлин и Париж желаят да се оправят с идващия стадий на френско-германското съдействие и да приготви почвата за промяната на Европейски Съюз. В същото време, засиленото партньорство се преглежда като предизвикателство към възходящия популизъм и шовинизъм в Европа.
В новата взаимна декларация от 16 страници, Меркел и Макрон обгръщат начинания в разнообразни области на политиката. Обновеният пакт включва проекти за разширение на стратегиите за продан за жителите на двете страни и за усилване на съдействието в региона на европейската, външната политика и политиката на сигурност. Той също по този начин дава обещание по-силна икономическа интеграция, която включва координирани политики в региона на околната среда и климата. Политиките за бежанците обаче не са прегледани съответно.
Германският Бундестаг и Френското национално заседание също одобриха резолюции, изискващи по-тясно съдействие сред двете страни. Това включва съответни образци, които в този момент би трябвало да бъдат приложени, вариращи от взаимни центрове за професионално образование до френско-германски център за изкуствен интелект. Освен това, френско-германското парламентарно съглашение ще ускори обмена сред двата Народното събрание. Плановете включват и еднообразно използване на директивите на Европейски Съюз в двете страни.

Фокус върху стопанската система

Германия към този момент е най-важният стопански сътрудник на Франция, само че в този момент двете страни имат намерение да се сближат още повече и да основат френско-германска икономическа зона, като понижат бюрократичните спънки.
„ Заедно сме по-добри, в сравнение с всеки от нас поотделно – освен поради взаимния вътрешен пазар, само че също по този начин и поради общите правила в комерсиалното право, несъстоятелността и корпоративното прави, и с идентични критерии за корпоративното данъчно облагане “, съобщи пред DW Андреас Юг, началник на Френско-германската парламентарна група в Бундестага.
Предложението за хармонизация не е ново - през 2011 година тогавашният президент Никола Саркози и Меркел се споразумяха за единни корпоративни налози, само че осъществяването бе забавено дълго време заради многото механически проблеми.

Сигурност и въоръжение

Обновеният Елисейски контракт се концентрира също върху френско-германското съдействие в региона на защитата и битката против тероризма - и тук страните към този момент са извървели дълъг път. През 1989 година е основана взаимна военна част, френско-германската бригада. Тя обаче загуби част от значимостта си през последните години и не играе основна роля в ежедневните военни интервенции на страните.
Преминаването от хрумвания към съответни отбранителни планове постоянно е било мъчно заради различаващите се философии на нациите: французите са по-склонни да изберат намеса, до момента в който германците са доста по-малко склонни да се включат във военната фаза. Това обаче би трябвало да се усъвършенства, защото Германия и Франция си дадоха обещание помощ - в това число военна помощ – „ при положение на въоръжено нахлуване “ против една от двете страни.

Обезпечаване на цифрово бъдеще

Благоденствието в XXI век е тясно обвързвано с цифровата гражданска война и страните сътрудници също желаят да предизвикват „ цифров съюз “. Американските колоси, в това число Apple, Гугъл и Amazon, преобладават на този пазар, само че законодателите приканиха Германия и Франция да се опитат да основат френско-германски център за изкуствен интелект, който да поддържа европейските компании директно или индиректно с парите на данъкоплатците.
Въпреки това в предишното е имало ход в тази посока. Преди малко повече от 10 години, когато Гугъл превзема света, канцлерът Герхард Шрьодер и президентът Жак Ширак започнаха проектите за френско-германска търсачка, планът Quaero. Но Германия ще напусне плана по-малко от година по-късно.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР