А сега на леда приветствайте отбора по хокей на Съюза

...
А сега на леда приветствайте отбора по хокей на Съюза
Коментари Харесай

СССР отново на хокейната пързалка. Как екипите на Русия предизвикаха скандал?

" А в този момент на леда приветствайте тима по хокей на Съюза на руските социалистически републики! " Колкото и да звучи остаряло и неуместно през днешния ден, едни екипи върнаха загатна за предишното. И провокираха интернационален скандал!

Отборът по хокей на Русия, взел участие в шампионата за Купата на Първи канал, реши да играе с екипировка, на която ясно се виждаше абревиатурата на несъществуващата към този момент страна - Съюз на съветските социалистически републики. Преди това от съветската федерация обясниха, че по този метод желаят да отбележат 65-годишнината от олимпийската купа по хокей. През 1956 година страната печели златните медали в Кортина д'Ампецо. След това прибавя на сметката си още 6 трофеи.



Срещу Финландия във финала за Купата на Първи канал, руснаците взеха решение да облекат същите екипи.

Първата отрицателна реакция беше на министър-председателя на скандинавския противник Александър Стуб.

I will refrain from other examples one could draw from history. An offensive gesture that does not belong to sport or anywhere else. It matters little that Finland won the match. It matters a lot that countries in the ice-hockey family were brutally annexed by those letters. 2/2
— Alexander Stubb (@alexstubb)

" Изненадан и отчаян съм от решението на отбора на Русия да носи екипа на Съюз на съветските социалистически републики. Тази композиция от букви и режимът, който стои зад нея, символизират властнически империализъм и убийството на милиони почтени хора в процеса. Ще се въздържа от други образци, които сами може да извлечете от историята. Това е афектиран жест, който няма място освен в спорта, а и на никое място другаде. Най-важно е, че Финландия завоюва мача. Важно е да споменем, че част от страните от хокейното семейство бяха брутално анексирани точно от страната с тези букви ", написа Стуб.

В сходна стилистика беше и изявлението на президента на Естония Томас Хендрик Илвес.

So the hockey headline of 2021 is:

Finland 3 - USSR 2.

Until the regime changes, this account will account will use “Russia” and “Soviet Union” as freely interchangeable synonyms.
— toomas hendrik ilves (@IlvesToomas)

" Заглавие на деня:
Финландия - Съюз на съветските социалистически републики 3:2
Докато режимът не се промени, ще употребявам в този профил " Русия " и " Съюз на съветските социалистически републики " като взаимнозаменяеми наименования "

Двукатният олимпийски първенец точно със Съюз на съветските социалистически републики Вячеслав Фетисов е на друго мнение.

" Харесва ми концепцията. Съветските хокеисти писаха история в света на спорта и бяха един от най-хубавите. За да играеш хокей в отбора на Съюз на съветските социалистически републики би трябвало да си руски човек ", съобщи Фетисов пред съветски медии.

Всъщност Русия не за първи път играе с екипи на Съюз на съветските социалистически републики. През 2015 година " Сборная " още веднъж се изправи против Финландия в шампионата " Евро хокей тур " и облече тениска с абревиатурата. Тогава беше маркирана 50-годишнината от същия златен орден.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР