97 068 украинци са регистрирани под временна закрила у нас.

...
97 068 украинци са регистрирани под временна закрила у нас.
Коментари Харесай

Близо 60 хил. украинци трябва да освободят хотелите, в които са настанени

97 068 украинци са регистрирани под краткотрайна протекция у нас. А в страната все още обитават 102 032 жители на Украйна - това е колкото популацията на област Шумен. Това сподели на брифинг председателят на Държавната организация за бежанците  Мариана Тошева .

И добави: " В момента тече подготовката за привършване на фаза 1 – настаняване на бежанците в хотелите . Към 31 май всички хотели, които са декларирали предпочитание да посрещат туристи, би трябвало да бъдат освободени. В ход е подготовката за това по какъв начин хората, настанени в другите хотели, да бъдат трансферирани по най-безпроблемния метод към други места за настаняване . 59 085 души и са предизвестени, че би трябвало да освободят хотелите. Към момента има към 33 000 места, в които да бъдат настанени бежанците от Украйна ".

По думите ѝ това са главно ведомствени и общински бази , като продължава идентифицирането на нови места.

" Разчетите за средствата, които досега са разходвани, ще бъдат предоставени на основаните структури към Европейската комисия. Очаква се огромна част, в случай че не и всички разноски, направени от българската страна, да бъдат покрити от основаните и ориентирани средства по европейски планове и стратегии ", изясни Тошева.

Тя посочи, че Министерството на превоза е виновната институция, която прави плановете за това по какъв начин да бъдат превозени украинските жители.

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР