961 млн. лв. повече е инвестирала държавата в образование и

...
961 млн. лв. повече е инвестирала държавата в образование и
Коментари Харесай

961 млн. лева повече за образование през 2022 г.

961 млн. лева повече е вложила страната в обучение и просвета през последните седем месеца. От тях в детските градини, учебните заведения и университетите са влезнали 785 млн. лева над средствата от 2021 година За просвета са отделени 176 млн. лева в допълнение спрямо предходната година.
Това регистрира през вчерашния ден ведомството в края на мандата на държавното управление. Министър Николай Денков удостовери, че не би приел да остане на поста в служебно държавно управление.
Акад. Денков регистрира още, че кабинетът е спазил обещанието си междинната учителска заплата да е с 25% по-висока от междинната за страната, а детските градини да са безвъзмездни. През тази година са били нараснали и средствата за прехрана и за материалната база в забавачките и учебните заведения. Повече пари са били отпуснати за храна на децата до IV клас и за стипендиите на учениците. Отделно от това 242,6 млн. лева са влезнали през тази година в предучилищното и учебното обучение посредством 21 национални стратегии.
Общо 40 млн. лева в допълнение получиха висшите учебни заведения за прехрана и за растеж на заплатите, съобщи министър Денков. Според него двукратно са скочили стипендиите на докторантите, обезпечени са и 20 млн. лева за възнагражденията в Българска академия на науките. През 2022 година с 28,6 млн. лева са подкрепени 14 многогодишни научни стратегии.
В началото на новата образователна година ще проработи Единна електронна платформа за просветителни услуги и наличие - така наречен електронен учебен облак, дадоха обещание от МОН. Той ще обезпечи достъп на всички учители, възпитаници и техните родители до наличните електронни просветителни запаси, събрани на едно място.
От министерството регистрираха още, че са признати промени в Закона за предучилищното и учебното обучение, които обезпечават деполитизация на просветителната система.
Изменения в Закона за висшето обучение пък към този момент регламентират взаимното образование на студенти от две и повече висши учебни заведения, статута и изискванията за банкет на докторанти, финансирани по планове, омекотен режим на банкет на студенти от историческата диаспора и други
Минималната заплата за учител във висше учебно заведение се усилва от 1300 на 1500 лв. със задна дата от 1 юли 2022 година За задачата държавното управление отпусна още 20 млн. лв. за възнагражденията на университетския състав в държавните университети. Парите ще бъдат употребявани за повишение на заплатите както на асистентите, по този начин и на останалите преподаватели.

Последвайте или харесайте вестник " ДУМА " във ФЕЙСБУК --> <--

Споделяйте нашите изявления.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР