96 училища ще получат средства за библиотеки и кътове за

...
96 училища ще получат средства за библиотеки и кътове за
Коментари Харесай

96 български училища получават средства за библиотеки и кътове за четене

96 учебни заведения ще получат средства за библиотеки и кътове за четене. Проектите се финансират с 500 000 лв. от Националната стратегия „ Осигуряване на модерна просветителна среда “.
Всички утвърдени учебни заведения ще закупят книги. В 19 от тях ще се основат библиотеки, другите ще обогатят съществуващия фонд с нова научно-популярна, художествена литература и образователни пособия. Предвидени са пари за 12 529 книги (8 358 заглавия).
Кътове за четене ще се основават освен в библиотеките, само че и на други подобаващи места в учебните заведения - фоайета, пред класни стаи, в свободни пространства. За основаване на неофициална уютна конюнктура ще се закупят подобаващи мебели, разнородни конструктори и просветителни игри.
Планирани са 969 събития в учебни и 492 - в публични библиотеки. За учениците до IV клас са планувани драматизации и основаване на приказки, на книжки с илюстрации по приказки и други По-големите ще организират полемики на разнообразни тематики, надпревари по изразително четене и по калиграфия, показване на персоналното творчество на възпитаници, литературни четения и други
Ще се провеждат срещи на възпитаници с създателите на детски книги Мая Бочева и Слави Стоев, с писателите Никола Бенин, Иван Костадинов, Петя Кукудева, Радостина Николова, Здравка Евтимова, Захари Карабашлиев, Никола Райков, Милен Хальов и други
Близо 7000 възпитаници и 451 учители ще получат читателски карти за публични библиотеки. Целта е да се насърчи четенето и да се увеличи грамотността.
През предходната година бяха финансирани библиотеките в 142 учебни заведения.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР