95 млн. лв. заем ще бъде поет следващата седмица чрез

...
95 млн. лв. заем ще бъде поет следващата седмица чрез
Коментари Харесай

Дългът на България скочи 995 млн.лв. за 3 мес. с новия заем 95 млн.

95 млн. лева заем ще бъде стихотворец идната седмица посредством продажба на държавни облигации, излиза наяве от известието на Българска народна банка за провеждането на аукциона. Така дългът ни набъбва общо с 995 млн.лв. за 3 мес. с новия заем, оповестява 19min.bg.

``
реклама

Парите са взети в случай, че се води, че имаме бюджетен остатък от 3,4 милиарда лева и фискален запас от 10,3 млрд.лв. Дори при заплащане на 2,2 милиарда лева за Ф16 на Съединени американски щати отново остава 1,2 млрд.лв. остатък и разполагаеми 7 млрд.лв. запас. Ако са същински. Това са пари за безлихвено финансиране. Не е ясно за какво се тегли този заем,  щом в хазната има свои пари и за какво е нужно се натрупат лихви. Върху 995 млн.лв. това са над 100 млн.лв. рента за периода на заемите!

   В същото време страната ще лишава на  хората с увреждания по 99, 50 лева месечно за персонален помощник и орязва други обществени политики. Когато е належащо пък, тлъсти суми от запаса се пренасочват за обособени хрумки на държавното управление, като " безплатното " саниране или пък 1.2 милиарда лева на акционерно сдружение,което няма хора и техника, с цел да строи Автомагистрала Хемус.
Финансовият министър Владислав  Горанов не дава никаква информация по каква причина се натрупат тези заеми, макар многократните въпроси на 19’, отправяни към неговото ведомство. 
95-те млн. лева нов дълг ще бъдат поети посредством емисията от 20-годишни бумаги, която бе пусната за първи път през юни тази година и преотваряна на няколко пъти заради огромен интерес от страна на вложителите, показва Българска национална телевизия. Годишният лихвен % е закрепен от 1,5%.
Досега през годината бяха поети 900 млн. лева а под формата на облигационни излъчвания, като с идните ще бъде изпълнен съвсем напълно заложеният бюджетен предел на новия дълг от един милиард лв..

Заради изтребителите бе обновен Бюджетът за тази година, като плануваният недостиг е 2 на 100. Припомняме, че по последни данни  крайната сума за американските самолети се чака да бъде 3,09 милиарда лева  Парите, които платихме 4 година авансово за 8 Ф-16 са колкото Бахрейн заплати за 16 от същите машини. Словакия пък  купува 14 самолета Ф-16 за 800 млн. $. Същевременно просрочените отговорности на общините към края на юни са над 132 млн. лева, оповестява МФ. Над 150 млн. пък  са насъбраните задължения на лечебните заведения у нас.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР