921 милиона лева повече за образование и наука са дадени

...
921 милиона лева повече за образование и наука са дадени
Коментари Харесай

Денков няма да участва в служебен кабинет, отчете 921 млн. повече за образование -

921 милиона лв. повече за обучение и просвета са дадени за последните 7 месеца. От тях в детските градини, учебните заведения и университетите са вложени 785 млн. лева над средствата от 2021 година, а за просвета - 176 млн. лева в допълнение спрямо предходната година.

Това регистрира министърът на образованието Николай Денков в края на мандата си.

Той акцентира, че няма да взе участие в бъдещия длъжностен кабинет, защото е влезнал в партия " Продължаваме промяната ". В идващите месеци Денков ще се включи в предизборната акция.

В същото време министърът призна, че някои знакови промени - като смяна на графика на образователната година и оценката на добавената стойност на учебните заведения - все още са единствено сложени на масата, само че не срещат поддръжка. 

" Учител още веднъж стана влиятелна специалност " - уточни Денков, като засяга покачването на учителските заплати. Той акцентира, че това е вследствие на напъните и от предходните години, а приходите към момента не са приемливи. Но би трябвало да се влага и в подготовка на учителите и в извънкласните занимания и по-интересното показване на образователния материал.

Денков изброи реформите, направени през 2022 г. 

Сред тях са безплатните детски градини и ясли, анализ на качеството на образователното наличие, както и оценка на добавената стойност на учебните заведения въз основа на резултатите от националното външно оценяване и държавните зрелостни изпити. Резултатите следва да се обобщят.

Прави се и система за равномерен преход сред яслите и детските градини. Продължава работата по цифровизация на образованието и деполитизацията на учебните шефове. Всички това лято ще са в един ден с тест, генериран същата заран в МОН, с цел да се избегне приключване на информация. 

Във висшето образование са увеличени двукратно стипендиите за докторантите, от 500 на 1000 лв., с цел да могат докторантите да устоят себе си и фамилиите си, уточни министърът. Минималната заплата на помощник е увеличена на 1500 лв., с цел да догони нарастването на учителската. Представена бе, закупен е, въведена е.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР