90% съм сигурен, че проектът Турски поток ще мине през

...
90% съм сигурен, че проектът Турски поток ще мине през
Коментари Харесай

Георги Първанов: ​90% съм сигурен, че Турски поток ще мине през България

90% съм сигурен, че планът " Турски поток " ще мине през България - това съобщи в студиото на Сутрешния блок на Българска национална телевизия президентът Георги Първанов. Според него, това ще се случи, тъй като Русия има стратегически интерес от реализирането на плана, само че е очевидно и друго - че явно сме редуцирали енергийните си искания до най-малко. Първанов добави, че на страната ни е нужна нова енергийна тактика и показа опасенията си във връзка с газовия хъб " Балкан ".

За плана " Турски поток " Първанов уточни, че сигурно има и доста бизнес и то стратегически насочен бизнес, и стопанска система. Но тук става дума за геостратегия, става дума за политика от най-високо ниво.
Георги Първанов - президент на България (2002 - 2012 г.): Няколко неща ме впечатлиха по време на полемиката в Народното събрание - първо, че ние реагираме към този момент доста прочувствено, да не кажа възторжено на информации, които се появяват във в. " Комерсант " или известия на ТАСС, значи липсва политическия разговор. Едно време ние знаехме какво ще се случи и подписвахме контракти, в този момент обаче чакаме известията на осведомителните организации. 90% съм сигурен, че тази тръба на " Турски поток " ще мине през България, тъй като това е стратегически интерес на Русия - да стигне до Сърбия този газ, да стигне и до Унгария, които са сътрудници и другари на Путин.
На второ място, уточни Първанов, се радваме на едни размери, които са прекомерно скромни, които почти заместват това, което бихме изгубили, когато трасето няма да минава през Украйна. Той напомни по какъв начин същите тези партии и политици се съпротивляваха на тези размери, които бяха контрактувани по така наречен огромен шлем - ставаше дума за 63 милиарда куб. метра, в този момент размерът е 15 не повече от 16 милиарда куб. метра. Очевидно е, че сме редуцирали своите искания, само че въпреки всичко е по-добре по този начин да стане, в сравнение с нищо, изясни Георги Първанов.
Георги Първанов - президент на България (2002 - 2012 г.) : Видно е, че и Съединени американски щати също реагират. Направи ми усещане на американския дипломат, който беше споделил нещо, че те ще ни бранят от съветския интерес, от съветските енергийни планове. Питам - по какъв начин. Ако те ще построят нова атомна централа - добре, в случай че те ще докарат действително огромни количества газ, аз съм ЗА. Само, че те не вършат това. Засега желаят да ни спрат плановете, по този начин както в Брюксел го вършат - чу се през седмицата за " Белене " една имитация на комисар. Хайде стига към този момент с това държание на Брюксел.


Първанов добави, че в последна сметка ние би трябвало да проявим темперамент, би трябвало да проявим воля и аз имам възприятието, че това не се случи при настоящото разискване на Енергийната тактика. И попита - някой дали е прочел Енергийната тактика, която допълваха и коригираха. Съмнявам се, тъй като тази тактика затвори " Белене ", посочи той.

Георги Първанов съобщи още, че прекалено много се приказва за така наречен хъб " Балкан " - една концепция, която е прекомерно симпатична с цел да се случи.
Георги Първанов - президент на България (2002 - 2012 г.): Моят огромен въпрос е и продължава да бъде - От къде ще получим газ, с цел да създадем действителен хъб, да бъдем търговски разпределител, да преобладаваме, да диктуваме разпоредбите. Нека да знаем, че Русия няма да даде газ, който ние да продаваме. Това в по-голяма степен се отнася за Турция. Онези, които не желаеха съветска взаимозависимост, в този момент получават освен съветска, само че и турска взаимозависимост.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР