9 симптома говорят за бактериална инфекция или усложнения, които изискват

...
9 симптома говорят за бактериална инфекция или усложнения, които изискват
Коментари Харесай

Гърлото драска от сезонен вирус? Проф. Кантарджиев: Лимон, “паниран” в сода за хляб

9 признака приказват за бактериална зараза или затруднения, които изискват незабавна консултация с доктор
Епидемиолозите дадоха на зима 2022 - 2023 персоналното определение сезонна тридемия поради едновременното обикаляне на към 200 вируса на настинки, ковид и грип. А тези  “тридемични ” патогени първо нападат носоглътката и един от признаците е драскане и болежка в гърлото.

Оплакването е най-силно заран, тъй като инфекцията е в разцвет нощем. Ако на този стадий се реагира с контраофанзива от лимон със сода, има огромна възможност вирусите да бъдат блокирани още на входната врата на инфекцията, счита микробиологът проф. Тодор Кантарджиев.

Дори някои вируси да се изплъзнат от клопката и да слязат по-надолу в дихателните пътища, имунната система на другояче здравия човек нормално се оправя и не се стига до тежко боледуване. Когато обаче се пропусне началото на респираторното вирусно заболяване, който и да е вирус стартира да се копира бързо и болестотворната колония става доста мощна и имунните кафези не съумяват да я обезвреждат на равнище нос и гърло. Това постоянно е причина за по-лошо и дълготрайно боледуване.

Рецептата на професора за блокиране на дихателните вируси на входната врата на организма беше изпитана от хиляди хора по време на пандемията.

Радвам се, че съм оказал помощ, и то без да популяризирам комерсиални артикули, а с рекомендации за добра хигиена, здравословен живот и потвърдили се налични средства против сезонни вируси, споделя професорът. Той напомня, че споделя рецептата още отпреди пандемията, само че тя е получила известност в последните три години, невиждано белязани от новата болест.

Защо тъкмо лимон и сода бикарбонат, нали има десетки сходни вълшебни национални предписания от “фармакопеята на баба ”?

Натриевият бикарбонат (натриев хидрогенкарбонат), известeн повече като сода за самун, и лимонът имат поотделно и дружно потвърдени във времето противовирусни свойства при респираторни инфекции, изяснява професорът.

В баналния случай казусът с гърлото ще изчезне при 80% от хората. В рамките на 3 - 10 дни изчезва при по-упорити инфекции. Понякога при тях се стига до бактериално затруднение и лекуването изисква лекарства с рецепта.

Точната рецепта при взлом на респираторни вируси, която професорът предлага, е незабавно след пробуждане драскащото гърло да се третира с комат от добре почистен лимон (това е против възможните останки от пестициди и друга химия по кората). Парчето се топи в сода за самун - “така, както се панира пиле в брашно ”, прецизира лекарят.

Освен заран след закуска подобен “паниран ” комат лимон се яде след всяко хранене денем.

Повечето хора знаят от практическите занимания в часовете по химия какво се случва, когато киселина се срещне с основа. Други се подсещат от наръчниците за разчистване с естествени средства. В случая също се залага на самобитен тип разчистване - на нашествениците патогени. Това се дължи освен на антивирусните свойства на лимона и содата, а и на чисто механични резултати. От една страна, лимонът е мощен антиоксидант с помощта на високото наличие на витамин С. От друга, ефикасността на натриевия бикарбонат против бактерии и гъбички е документирана от дълго време, само че през последните години е потвърдена и ролята му против вируси. Когато течната лимонена киселина от плода и содата от “панировката ” попаднат в гърлото, протича химична реакция с формиране на мехурчета, които избутват обратно напиращите към трахеята вируси.

Когато киселина (като да вземем за пример лимонена или оцетна) се смеси с карбонат (като натриев бикарбонат), те образуват въглероден диоксид, вода и сол. Мехурчетата се основават от въглеродния диоксид, създаден при реакцията. На този принцип работят и разтворимите ефервесцентни таблетки, които разговорно назоваваме шумящи.

“Най-добрият метод да разберете повода за болното ви гърло е да посетите вашия доктор - споделя доктор Даниел Алън, експерт по фамилна медицина към Кливландския университет. - Но в случай че не може да си уговорите час незабавно, пробвайте някои от изпитаните способи да си помогнете у дома. Като да вземем за пример гаргара с вода, в която е разтворена сода за самун - на чаша прелестно топла вода половин чаена лъжичка натриев бикарбонат. ” Лекарят поучава да се прави на 3 часа гаргара и да не се гълтам разтворът. Процедурата спомага за понижаване на отока и дразненето в гърлото, разгражда слузта от възпалението.

Извън относително баналното вирусно засягане на гърлото, има случаи, които безусловно изискват консултация с доктор още при първа изява на признаци, като:

- Болка в гърлото, която е мощна, продължителна, не се усъвършенства или се разгръща в ушите;

- Проблеми с преглъщането или отварянето на устата;

- Затруднено дишане, задух;

- Кръв в слюнката или храчките;

- Увеличени лимфни възли или бучки на шията;

- Бели петна по задната част на гърлото или обрив - вероятни признаци на стрептококи в гърлото или на болестта скарлатина;

- Висока температура;

- Нямате глас повече от 1-2 седмици;

- Като цяло се влошавате, вместо да се подобрявате с времето.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР