9 депутати са обвинени в смъртта на Гершун Фрийман, след като е бил бит в затвора в Мемфис

...
Девет депутати от корекциите в Шелби Каунти, Тенеси, бяха обвинени
Коментари Харесай

Девет депутати от корекциите в Шелби Каунти, Тенеси, бяха обвинени във връзка със смъртта в ареста на Гершун Фрийман миналата година, включително двама депутати, които са изправени пред обвинения в убийство.

Тези двама заместници, Стивън Джоунс и Кортни Пархам, бяха обвинени от голямо жури по обвинения в убийство от втора степен и нападение при утежняващи обстоятелства, довело до смърт, за предполагаемото им участие в смъртта на Фрийман, докато беше в затвора в Шелби Каунти през октомври 2022 г.

Седем други депутати бяха обвинени по по-леки обвинения, свързани със смъртта на Фрийман.

Семейството на Фрийман призовава за справедливост и отговорност от месеци, след като записите от камерата за наблюдение разкриха насилствена среща между Фрийман, 33, и няколко депутати на 5 октомври 2022 г., която в крайна сметка доведе до смъртта му.

Кадрите, публикувани през март, показват как няколко полицаи удрят с юмруци, ритат и използват нещо, което изглежда лютив спрей върху Фрийман, докато се опитват да го усмирят, след като той се хвърли върху полицаите от килията си.

Медицинските експерти установиха, че причината за смъртта на Фрийман е обостряне на „сърдечно-съдово заболяване, дължащо се на физическа свада и подчинение“ и че „вероятното психотично разстройство“ вероятно е допринасящо състояние. Адвокатът на семейството каза, че Фрийман е бил под психично наблюдение, докато е бил в затвора.

Джоунс и Паръм не отговориха веднага на искането на CNN за коментар. CNN не успя да определи адвокати за деветте депутати.

Брис Тимънс, адвокат на семейството на Фрийман, каза на пресконференция, че семейството е „изключително доволно, че голямото жури върна обвинителни актове. Те чувстват, че системата наистина може да получи някаква справедливост.

Фрийман беше вкаран в затвора седмица преди смъртта си по обвинения в домашно насилие, свързано с отвличане и нападение при утежняващи обстоятелства.

На огнена пресконференция в сряда вечерта шерифът на окръг Шелби Флойд Бонър, младши, се обърна към обвиненията и каза, че „начинът, по който се водеше този случай, е политически“.

Бонър се кандидатира за кмет на Мемфис. Окръжният прокурор на окръг Шелби Стив Мълрой подкрепи един от опонентите на Бонър за кметската надпревара и се оттегли от делото за смъртта на Фрийман.

Мълрой каза в изявление, че подкрепата му за опонента на Бонър, Ван Търнър, е дошла преди смъртта на Фрийман и преди Бонър да обяви своята кандидатура.

„Подкрепям тези офицери“, каза Бонър в сряда. „Намирам това (наказателно преследване) за отвратително.“

Знак, изискваща справедливост за Гершун Фрийман, е задържан на семейна пресконференция през март. Табела, изискваща справедливост за Гершун Фрийман, е поставена на семейна пресконференция през март. Карън Пулфър Фохт/Ройтерс

Адвокатът по граждански права Бен Кръмп, който също представлява семейството, каза, че обвиненията идват „след дълга борба за справедливост в негово име и отразяват борбата за справедливост за толкова много хора, които умират в ареста“.

Случаят се преследва от окръжния главен прокурор Глен Фънк, чиято юрисдикция включва Нешвил, след отвода на Мълрой. Фънк беше назначен за делото от Генералната конференция на окръжните прокурори на Тенеси.

Говорител на Funk не е отговорил на запитвания от CNN относно случая.

Какво показват записите от охранителните камери

Редактираните записи от камерата за наблюдение от вътрешността на затвора, които бяха публикувани от Фънк, подхраниха призивите за справедливост за Фрийман и семейството му.

Във видеото се вижда как поправителните служители отварят килията на Фрийман, докато подават храна на затворниците. Фрийман, който е гол, се хвърля върху полицаите, след като вратата се отваря.

Множество служители се опитват да овладеят Фрийман и са забелязани да удрят с юмруци, да ритат и да използват нещо, което изглежда като лютив спрей върху Фрийман.

В този видеоклип група пазачи се опитват да усмирят Гершун Фрийман извън килията му. В този видеоклип група пазачи се опитват да усмирят Гершун Фрийман пред килията му. Офисът на шерифа на окръг Шелби

Тялото на Фрийман изглежда оставя следа от течност по пода, докато той се премества в различен коридор. Два пъти Фрийман е видян на пода, вкопчен в крака на пазач, преди да стане и да избяга.

След като полицаи преследват Фрийман до друг етаж на затвора и се опитват да го усмирят, той изглежда замахва срещу полицай. Полицаите в крайна сметка ограничават Фрийман, отчасти като поставят коляно на гърба му и му слагат белезници, докато е по корем.

Минути по-късно, когато служителите се опитват да вдигнат Фрийман, той изглежда отпуснат и не реагира.

Според Тимънс, семейният адвокат, Фрийман е бил гол в килията си, защото е бил под психично наблюдение и е бил поставен в килия за наблюдение на самоубийци.

„Не знам какво се случва в Америка, където органите на реда смятат, че могат да третират проблемите на психичното здраве като криминални проблеми. Особено ако са маргинализирани цветнокожи хора. Особено ако са чернокожи“, каза Кръмп през март.

Майката на Фрийман, Кимбърли Фрийман, поиска справедливост за себе си, сина си и дъщеря му.

„Трябва да видим сина ми – нейния баща – в кутия. Не сме планирали това. Синът ми имаше много мечти, много се възхищаваше, той се интересуваше от хората като цяло“, каза тя през март. „Искаме отговори.“

Джеймиъл Линч от CNN допринесе за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР