9-членният екипаж на заседналия край местността Яйлата товарен кораб отказва

...
9-членният екипаж на заседналия край местността Яйлата товарен кораб отказва
Коментари Харесай

Собственикът на заседналия кораб не иска екипажът да бъде евакуиран |

9-членният екипаж на заседналия край местността " Яйлата " товарен транспортен съд отхвърля да бъде евакуиран, заяви на брифинг шефът на " Аварийно-спасителна активност " Румен Николов. 

Отправени са писмени претенции към притежателя на " Вера Су ", като отговорът е, че към този миг екипажът е в сигурност и изтегляне не се постанова. 

" Евакуацията би трябвало да се случи със единодушието на притежателя. Напускането на кораба е с други последици, които способените органи може да обяснят - по какъв начин се трансформира статутът в обстановка, когато си задържан и се напусне кораба ", добави още Николов.

" Работи се по два съществени аспекта - недопускане на жертви и попречване на екокатастрофа ", посочи той. Има подхванати ограничения за претоварване на кораба, само че това може да стане в понеделник или вторник.: Идеите, които някои дават за претоварване, просто са параметрите на мистерията. Единственият вероятен метод е претоварване с плавателни средства, сподели Николов. 

На всеки два часа се правди контакт с кораба, сега екипажът е подсигурен с храна и вода и нямат никакви проблеми. Предвидени са ограничения, в случай че се наложи, за избавяне на хората от брега, по този начин и система за дейности с вертолет.

Липсата на опит и подобаваща техника не е дало опция за разтоварването и изтеглянето на кораба да се извърши сполучливо. Времето е застрашавало и плавателните съдове, които са били наоколо, стана ясно още от брифинга.

Освен това се приготвят и проекти за подсилване на товарния транспортен съд, защото плавателният съд е застанал 15-16 метра върху дъното и при смяна на тежестта е допустимо да се получи изкривяване.

Кметът на Каварна Елена Балтаджиева съобщи, че е е, тъй като става въпрос за запазване на околната среда и недопускане на екокатастрофа. " Много хора одобриха кораба като атракция за фотоси и с тази цел ограничихме достъпа на жителите до брега над него. Ако се наложи да спасяваме някого, нямаше да можем ", сподели още тя.

По думите ѝ заповедта е и поради неприятното време.

Ограниченията да не се позволяват цивилни жители и туристи до скалите наоколо до кораба са поради хлъзгавата права, която е рискова при такова време.

Снощи до 2 ч. са изготвяни подпомагащи уреди. Община Каварна е подсигурила всичко за възможна евакуация, което зависи от тях - благоприятни условия за настаняване, известени са всички органи, сподели още Балтаджиева.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР