9 български фирми, заподозрени в извършване на измами с цел

...
9 български фирми, заподозрени в извършване на измами с цел
Коментари Харесай

Ето строителите, които Кьовеши взе на мушка. Скандални подробности

9 български компании, обвинени в осъществяване на измами за приемане на средства от Европейския съюз, проверява европейската прокуратура. За това заяви самата институция, отпред на основния прокурор на Европейски Съюз Лаура Кьовеши, в прессъобщение на 25 март, само че не уточни имената на компаниите.

Европейската прокуратура осведоми още, че на 22 март са осъществени 25 претърсвания в София и други градове в областите Софийска, Перник и Монтана. Разпитани са били 10 обвинени, се споделя още в известието. Разследваните са мениджъри, притежатели и представители на компании, кандидатствали и получили средства от Европейски Съюз по оперативна стратегия " Иновации и конкурентоспособност ", която е ориентирана към дребните и междинни предприятия и има за цел да усъвършенства развиването на българската стопанска система.

Те са обвинени за присъединяване в проведена незаконна група и за показване на неистинен документи и показания за нелегално придобиване на евросредства.

По искане на ръководещия европейски делегиран прокурор и с позволение на българския Специализиран углавен съд и Главна дирекция " Борба с проведената престъпност " са претърсени общо 25 къщи, офиси, хранилища и транспортни средства, благосъстоятелност на деветте компании.

При обиските са конфискувани огромно количество документи и закупената с получените средства техника - главно строителна, като самосвали, багери, челни товарачи, на обща стойност 6 млн. евро.

Кои са разследваните компании?

От свои източници „ Стандарт ” научи, че се ревизира и още една, десета компания, чието име излязло в хора на инспекциите. Възможно е да излязат и други компании.

Компаниите са: „ Нова строй тийм ” ЕООД, „ Търговска колегия Дрийм Билд ” ЕООД, „ КВП Груп ” ЕООД, „ КВП – Консулт ” ЕООД, „ Търговска колегия Билд ” ЕООД, „ Амбър Ойл ” ЕООД,  „ Научно-технически съюз по строителство – Консултинженеринг ” ЕООД, „ Евалон 1 ” ЕООД, „ Верда 008 ” ЕООД, „ Интерпром ” ЕООД.

Всички тези компании имат съгласуваност между тях и са получили поръчки за близо 200 милиона лв. за строителство по времето на третото държавно управление на Бойко Борисов. Част от парите са по европейски стратегии, част - от държавния бюджет.

Регистрирани са в блокове в покрайнините на София, основно в регионите „ Люлин ”, „ Овча купел ”, „ Илинден ” и „ Възраждане ”. Само „ Верда 008 ”  е пернишка.

В интервала 2017-2019 тези компании усилват в пъти активността си, макар че в 99 % от тях работят от 1 до 7 чиновници. Изпълняват публични поръчки за шест, седем и осемцифрени суми. За 2019 година, най-силната им година, са отбелязали напълно скромна облага, сочат данните от Търговския указател.

2019 е годината на възхода им, по-късно нямат доклади. Някои от тях са регистрирани преди повече от 15 години, само че бурната им работа стартира след 2017 година Голяма част от тях сменят шефовете и стартират да чистят благосъстоятелност през 2019-2020 година.

На един от адресите в апартамент в Люлин има регистрирани 51 компании, а на различен – 46. В жилището на един от строителите попадат 15 компании. Някои компании са регистрирани с капитал от 100 лв., други - с 3500 лв..

Собствениците не са си създали труда даже да прикрият свързаността си, демонстрира още Търговският указател.

Най-любопитна е пернишката „ Верда 008 ” ЕООД.

От 61 000 лв. през 2017 година тя прави 345 000 лв. за 2019 година Няма облага, нито лев не е импортиран в хазната, дава работа на 1-3 чиновници. През 2014 година тя е била джудже в сектора с едвам 2 000 лв. годишен оборот.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР