9,4 млрд. лв. ще струва модернизация на армията ни до

...
9,4 млрд. лв. ще струва модернизация на армията ни до
Коментари Харесай

9,4 млрд. лв. за армията до 2032 г.

9,4 милиарда лева ще коства рационализация на армията ни до 2032 година, сочат планът на Министерски съвет, който е  показан за разискване от комисията по защита в Народно събрание. Бюджетът на МО ще е главният източник на финансиране. Предвидено е и да се търсят европейски и НАТО-вски стратегии за обезпечаване на средства. За защита през интервала се заделят по 2% от Брутният вътрешен продукт както изисква НАТО. По-голям % се планува единствено през 2026 година - 2,23%. Припомняме, че в бюджета за т.г. са планувани 800 млн. лева повече пари за защита. Така ще достигнем проекта за 2% от Брутният вътрешен продукт.

Предвидено е пазаруването на нови радари, противокорабни ракетни комплекси, Хаймарс, 155 мм гаубици и нови вертолети за армията. Редактираното предложение за рационализация на армията планува до 2027 година да е подготвена инфраструктурата за формированията във Кабиле, която е част от системата за усилена зоркост на НАТО, както и създаване и модернизиране на военното пристанище във Варна.

За осъществяване на предоставените задачи и задания Въоръжените сили ще поддържат обща бройка не по-малка от 43 хиляди души, включително 3 хиляди непринуден запас, се споделя в програмата.

Отчетени са и рисковете за осъществяване на програмата. Част от тях са свързани с дейностите на ръководещи през интервала политически сили, утежняване на макроикономическите индикатори, непосреден финансов риск от понижаване на разноските за защита, от закъснение или преустановяване на доставки от страна на контрагентите, повишение на цените на въоръжението и техниката и други
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР