87% от българските граждани ще празнуват Коледа. Тези, които заявяват,

...
87% от българските граждани ще празнуват Коледа. Тези, които заявяват,
Коментари Харесай

33% от българите ще отделят до 100 лв. за коледните и новогодишните празници

87% от българските жители ще честват Коледа. Тези, които декларират, че няма да честват са най-много представители на религиозните общества. За 35% от хората Коледа е по-голям празник от Нова година, само че максимален дял (43%) считат, че двата празника са еднообразно значими.

Това се показва в постоянното изследване на „ Тренд “ по поръчка на вестник „ 24 часа “, отдадено на настройките на българите по отношение на идните коледни и новогодишни празници. Проучването е осъществено в интервала 29 ноември – 9 декември 2019 година посредством директно полустандартизирано изявление „ лице в лице “ измежду 1006 души на възраст 18+. Проучването е представително за пълнолетното население на страната.

69% от интервюираните заявяват, че ще купуват дарове за идните празници. Малко над една пета (21%) пък споделят, че не имат намерение да купуват. Основната група от тези, които няма да купуват дарове, са хора над 70 година

През 2017 година делът на възнамеряващите да отделят сред 21 и 50 лв. за дарове е максимален – 23%. През 2019 година записваме позитивна наклонност в това отношение – най-големи дялове се регистрират при планиращите да отделят сред 81-100 лева и 101-200 лева за дарове – по 19%.

Най-голям дял (33%) възнамеряват да отделят до 100 лева за коледните и новогодишните празници. 72% съблюдават традициите на Бъдни вечер, само че единствено 13% съблюдават коледните пости, като измежду постещите максимален дял са хората над 60 години.

Близо три четвърти (74%) са тези, които украсяват дома си с коледна декорация, а 25% пък не украсяват домовете си.

Само 1% от българите ще честват Коледа в чужбина, а 79% ще честват в обитаемото място, в което живеят. За съпоставяне, през 2017 година, деклариращите, че ще прекарат Коледа в обитаемото място, в което живеят са 84%.

12% ще посрещнат новата година в дома на близки, родственици или другари, а близо две трети (60%) ще честват у дома. Само 6% ще прекарат новогодишната нощ в заведение в града, в който живеят, а 4% в заведение в различен град в България. Общо 2% – както през 2017 година, ще бъдат в чужбина – при близки или на отмора.

За повече от половината български жители (55%) е най-важно времето със фамилията и приятелите, което ще прекарат, когато става дума за коледните празници. 6% пък споделят, че за тях най-значими са почивните дни около коледните празници, а за 7% това са спазването на традициите. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР