860 милиона ще даде държавата за подпомагане на бизнеса и

...
860 милиона ще даде държавата за подпомагане на бизнеса и
Коментари Харесай

Заради енергийната криза: Държавата ще подпомага, но няма да разглезва бизнеса

860 милиона ще даде страната за подкрепяне на бизнеса и битовите консуматори поради високите цени на електрическата енергия единствено до края на март .

Това даде обещание в изявление в границите на взаимно провело се съвещание на комисиите по финанси и енергетика в Народното събрание вицепремиерът и финансов министър Асен Василев.

На него участваха още представители на КЕВР, работодателските организации, енергийни сдружения и ЕРП-та .
 Премиерът на Полша предизвести: Европа е на прага на голяма енергийна рецесия
Премиерът на Полша предизвести: Европа е на прага на голяма енергийна рецесия

След няколко седмици тя можела да се трансформира в потрес

" Както всички знаем, сега обстановката в електро-енергийния бранш е изключително трагична . И това не се дължи толкоз на нараснало ползване или по-малко предложение на българския пазар, а свързването на българския пазар с интернационалните пазари и извънредно огромното равнище на експорт ", регистрира той.

И акцентира - това са само и единствено бюджетните средства, които са планувани за подкрепяне на бизнеса и бита . Имало обаче съществени буфери - фонда за сигурност на енергийната система, както и предстоящите свръхпечалби на енергийните дружества.

Финансист номер едно обаче бе безапелационен - нямало по какъв начин страната да поеме целия риск на бизнеса, като отговорността следвало да бъде споделена .
 Петър Ганев: Правителството стъпва на ляв популизъм за цената на тока
Петър Ганев: Правителството стъпва на ляв популизъм за цената на тока

Налагането на мораториум било най-лесният път

" Държавата би трябвало да поеме така наречен спомагателен риск, само че не може изцяло да се трансферира рискът от пазарните субекти към страната . Това би било извънредно неприятна процедура и сме виждали постоянно по какъв начин това води до деформиране на пазара и извънредно неприятно държание на играчите на пазара в бъдеще ", сподели Василев.

Идентично мнение изрази и министърът на енергетиката Александър Николов .

" Тези обезщетения би трябвало да са уравновесени, за да обезпечат непоклатимост и дълготрайна конкурентоспособност на българския бизнес ", сподели той. И даде обещание страната да предприеме ограничения за отплата на битовите консуматори предвид на повишението на цената на природния газ.

Поставена и бе цел - да се промени Законът за енергетиката , като системата се децентрализира оптимално. По този метод част от финансовите товари на бизнеса щели да отпаднат от единствено себе си. Сред ограниченията, които планува страната, е улеснение на процедурите за създаване на лични енергийни мощности във компаниите , както и предугаждане на опция за по-лесно потребление на средствата от Фонда за сигурност на енергийната система, които да послужат като буфер при рецесии като актуалната.
 Кабинетът
Кабинетът " Петков " би трябвало да приключи газопровода с Гърция до юли 2022 година

Теменужка Петкова направи забележка за назидателния звук

Министър Александър Николов регистрира още, че страната е съумяла да вкара в системата в допълнение 150 мегавата ток посредством готовност на всички вероятни мощности на държавните енергийни сдружения.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР