85 проекта се състезаваха в конкурс на ЕС с общ

...
85 проекта се състезаваха в конкурс на ЕС с общ
Коментари Харесай

От ракети до паяжини - млади учени правят силно впечатление

85 плана се състезаваха в конкурс на Европейски Съюз с общ награден фонд от 62 000 евро

Проектите в състезанието на Европейски Съюз за млади учени варираха от ракетостроене и медикаменти за хронични болки до климатична демография и замърсяване на реките (снимка: CC0 Public Domain)

34-тото годишно издание на състезанието на Европейски Съюз за откриватели младежи завърши сполучливо предходната седмица, а за огромната премия претендираха участници от Канада, Дания, Полша и Португалия

от София Манзанаро

Инес Алвес Серкейра от Португалия прекара едвам пет дни в Брюксел, само че си потегли с първа премия на Европейски Съюз за млади учени. Попитайте обаче 17-годишната Серкейра какво помни най-добре от събитието, в което се показаха 136 участници от три дузини страни от Европа и отвън нея, и жадуваната премия се загатва едва-едва.

Без терзания

„ Хареса ми да изслушам представянето на всички планове и диалозите за науката, без да се постанова да се тормозя, че някой ще ме прави оценка или нещо сходно “, споделя тя към края на 34-тия годишен конкурс на Европейски Съюз за млади учени (EUCYS), който се състоя в белгийската столица.

С терзания или без терзания Серкейра и останалите участници на възраст сред 14 и 20 години бяха оценени от жури от 22-ма изтъкнати учени и инженери от цяла Европа като част от формалния конкурс. В него участваха 85 научни плана в съревнование за първа, втора и трета премия с общ награден фонд от 62 000 евро.

Наградите включват също стипендии и визити в институции, като да вземем за пример Европейската галактическа организация, организацията за нуклеарни проучвания ЦЕРН и конгрес, който събира осем от най-големите научноизследователски органи в Европа.

Всички участници към този момент бяха спечелили първа премия в националните научни състезания. В състезанието на Европейски Съюз за млади учени четири плана завоюваха огромната премия, като всеки получи по 7000 евро.
още по темата
Серкейра получи своята дружно с двама съекипници: Афонсо Хорхе Соарес Нунес и Марио Ковас Онофре. Тримата португалци, които са от северния крайбрежен град Порто, изследват капацитета на паяковата коприна за лекуване на болести на костите, в това число остеопорозата.

Проектите в състезанието на Европейски Съюз за млади учени, които варираха от ракетостроене и медикаменти за хронични болки до климатична демография и замърсяване на реките, бяха толкоз разнообразни по естеството си, колкото и биографиите на участниците в него, пристигнали чак от Канада и Южна Корея.

Канадката Елизабет Чен е друга носителка на първа премия за план, обвързван с лекуване на рака. Другите двама, получили първи награди, са Максимилиан Гоздур от Полша — за плана си в региона на правосъдните институции, и Мартин Стенгард Сьоренсен от Дания — за начинание, обвързвано с ракетните двигателни системи.

Блестящи мозъци

„ В състезанието на Европейски Съюз за млади учени се възнаграждават ентусиазмът, пристрастеността и любознателността на идващото потомство блестящи мозъци на Европа, които търсят нови решения за най-належащите за нас провокации “, споделя Марк Льометр — общоприет шеф за научни проучвания и нововъведения на Европейската комисия.

На събитието като цяло изпъкваха устремът и духът. Към тях се прибави и другарството.

Ноеми Мариана Пиа, Пиетро Чичери и Давиде Лола — всички на 17 години от Италия, настояват, че се усещат спечелили от извоюваното присъединяване в състезанието на Европейски Съюз за млади учени със своя план за стабилно снабдяване, и разказват събитието като единствен късмет в живота да се свържат с млади учени като тях от целия свят.

Тримата италианци желаят да разработят растителни други възможности на животинските протеини. На своя изложбен щанд те приказват със заразително неспокойствие за проучването си, до момента в който държат в ръцете си изсъхнал нахут и соя.

Лола декларира, че въпреки да изпитва наслаждение от яденето на сочна пържола, той усеща належащата потребност от понижаване на потреблението на месо в битката с изменението на климата и за запазване на биологичното многообразие.

Бляскави идеи 

От другата страна на залата 16-годишната Елени Макри от Кипър си напомня по какъв начин другарски диалог в учебно заведение за проектите за лятото ражда концепцията морската трева, която се намира по доста от плажовете на острова, да се употребява за произвеждане на тор.

Нейният сътрудник по плана — Темис Темистоклеос, въодушевено се причислява към диалога, с цел да разясни по какъв начин морската трева може да възвръща фосфата от отпадъчните води. Процесът включва термична обработка на морската трева.

Темистоклеос показва гордостта си от обстоятелството, че Макри е избрала него за съекипник за състезанието.

„ Имаше хиляда души, само че тя избра мен! “ — споделя той с необятна усмивка, до момента в който Макри закачливо поклаща глава в отговор.

Науката също може да бъде резултат от партньорство, а не причина за него. Спортът, най-много гребането, събира дружно Метка Супей и Брина Поропат от Словения.

След години тренировки в еднакъв тим те вземат решение да проучат въздействието на енергийните питиета върху възобновяване на сърдечния темп.

Множество пътеки

Докато се приветстват едни други, като в същото време се подготвят да се сбогуват, участниците в състезанието на Европейски Съюз за млади учени за 2023 година оферират взор върху комбинацията от качества — персонални, интелектуални, обществени и даже професионални — които трансформират младежите в откриватели новатори.

Гоздур, полският притежател на огромната премия, открива пристрастеността си в региона на правото, до момента в който работи в адвокатска адвокатска фирма. Преди това той желал да учи медицина и даже за малко се опитва в киноиндустрията.

Неговият план за състезанието на Европейски Съюз за млади учени употребява наказателно-процесуалните кодекси на Франция и Полша, с цел да изследва вероятностите пред „ възстановителното правораздаване “ — централен детайл на което е връщането на наказаното лице към естествения живот. Стига до умозаключение, че „ никоя страна няма изгода от наказателния популизъм, изключително жертвите “ съгласно едно.

Сега 19-годишен и студент по право във Варшава, Гоздур декларира, че би желал интернационалните институции да вземат поради неговата работа, с цел да може в бъдеще тя да повлияе на правните правила „ в действителния живот “.

„ Конкурсът на Европейски Съюз за млади учени ми сподели, че концепцията ми в действителност е уместна и може да помогне на обществата “, твърди той. „ Бих желал да се боря повече за моя план. “

За Сьоренсен, датския притежател на огромната премия, впускането в ракетостроенето като младеж не е изненада. Родом от град Оденсе той стартира да се занимава с компютърно програмиране, когато е на 10 години, а неговият татко — електроинженер — го въодушевява да търси предопределение в инженерството.

Понастоящем 19-годишен, с проучванията си Сьоренсен се пробва да основава по-евтини ракетни мотори. Неговият план, озаглавен „ Разработване на дребни регенеративно охлаждани ракетни двигателни системи “, демонстрира по какъв начин дребни ракетни мотори могат да бъдат охлаждани с гориво, представляващо примес от етанол и диазотен оксид.

Сьоренсен споделя, че не е сигурен какъв път ще поеме в бъдеще, само че показва интерес да продължи проучванията си в региона на ракетостроенето. 

„ Бих желал да продължа да работя по този план “, споделя той. „ И бих желал да направя нещо, което има значение за света. “

Чен, призьорката от Канада, от дълго време демонстрира мощен интерес към проучванията в региона на рака.

От дете тя взе участие в мероприятия за набиране на средства на канадска асоциация за битка с рака и недоумява за какво забележителните дарения не са довели до лек. Сега 17-годишна и в междинното учебно заведение, Чен търси терапия, посредством която биха се избегнали постоянно забележителните странични резултати на обичайните лекувания.

Проектът ѝ натъртва върху нова форма на имунотерапия, учредена на така наречен „ CAR-T кафези “, които се променят генетично по този начин, че да се борят с рака по-ефективно.

„ Наистина желая по-скоро да стартира следването си в университет, а по-късно се надявам да се включа в проучване в региона на рака, тъй като това ми е толкоз забавно “, споделя Чен, която е от Едмънтън.

Тримата спечелили от Португалия — Серкейра, Нунес и Онофре, споделят, че са построили партньорство, мощно колкото паяковата коприна, и възнамеряват да продължат проучванията си, до момента в който са в университета, с вярата един ден да организират клинични проучвания.

Наречен SPIDER-BACH2, техният план отразява осъзнаването, че при все по-голямата дълготрайност на живота остеопорозата ще става все по-голямо здравно предизвикателство за света. Целта му е инвитро произвеждане на изграждащи костите кафези, известни като остеобласти.

„ Бъдещето за нас е ярко “, споделя Нунес.

Тази публикация е оповестена за пръв път в, списанието за проучвания и нововъведения на ЕС.  
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР