85 до 90% от заразяването с коронавирус се дължи на

...
85 до 90% от заразяването с коронавирус се дължи на
Коментари Харесай

Проф. Емил Воденичаров: 85-90% от заразяването с коронавирус се дължи на замърсени ръце


85 до 90% от заразяването с ковид се дължи на нечисти ръце. Това е основният провинен и по тази причина от огромно значение е използването на персонални защитни средства - маски и защитни очила и шлемове.

Това съобщи в Сутрешния блок на Българска национална телевизия ръководителят на Катедра "Хигиена " в Медицинския университет проф. Емил Воденичаров.

Според него най-рационалният способ за битка с COVID-19 е обществената изолираност и е доста вярно, че държавното управление изиска да бъде удължено изключителното състояние. Вторият основен миг е повишение на хигиеничните условия.

Проф. Емил Воденичаров - началник на Катедра "Хигиена " в Медицинския университет: Коронавирусът въпреки с минимално тегло от 60 до 140 нанометра има маса, която се подчинява на втория закон на Нютон, че силата на земнотго привличане е равна на масата по земното ускоряване. и се задържа в малко време в атмосферата. При кихане и кашляне това може да доближи до метър-метър и двайсет. И по тази причина се одобри правилото 2 метра разстояние при обществени контакти.

Той изясни, че домашният сапун има един минус, че е подвластен от PH, те., когато е твърда водата, дезинфекционните свойства се редуцират.

Проф. Емил Воденичаров - началник на Катедра "Хигиена " в Медицинския университет: Докато комерсиалният сапун, който се продава необятно, той има изобилие на синтетични амфифилии, които са мазнини и доста наподобяват градежа на мазнините на обвивката на вируса. Тези мазнини на обвивката на вируса управляват какво влиза и какво излиза от този вирус. При среща с амфифилиите, те ги одобряват за себеподобни и ги пропущат да влязат. Влизайки вътре във вируса, едната доктрина включва дезинфекционните свойства, тези амфифилии, мазнини, а другата доктрина - е че трансформират отношението сред белтъци, мазнини и РНК.

Професорът добави, че влизайки, тези амфифилии покачват вътрешното налягане във вируса и сходно на сапунен мехур, в даден миг еластичността на тази обвивка се преодолява и се пръска.

Проф. Воденичаров сподели още, че минимум 20-30 секунди би трябвало да си мием ръцете и наложително със сапун. На работата - подът два пъти минимум би трябвало да се дезинфекцира - при започване на работния ден и през обедната отмора. Дръжките на вратите, копчетата на тоалетните чинии, кранчетата на мивките би трябвало ежечасно да се дезинфекцират.

Той напомни за едно остаряло и съвсем забравенао средство за стерилизация - хлорната вар. "Един кг се разтваря в 10 литра вода и се слага на мрачно за 24 часа да стои. Разбърква се, 3 литра от този концентрат се смесват с 3 литра и половина вода и се получава дезинфекционнен разтвор ", изясни той.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР